Доступність посилання

ТОП новини

Австрія: суд відмовив прокуратурі в арешті Фірташа у справі про екстрадицію до США


Дмитро Фірташ в Австрії, 21 лютого 2017 року
Дмитро Фірташ в Австрії, 21 лютого 2017 року

Земельний суд Відня відмовив прокуратурі в арешті українського бізнесмена Дмитра Фірташа у рамках справи про його екстрадицію до США, повідомляють ЗМІ.

Суд вирішив, що достатнім запобіжним заходом є його раніше внесена застава на суму 125 мільйонів євро, а також вимога здати закордонний паспорт і регулярно зголошуватися в поліції.

У четвер суд у столиці Австрії так само відхилив запит прокуратури про арешт Фірташа у справі про його видачу до Іспанії, але тоді він залишився під вартою у справі про його видачу до США.

21 лютого Вищий земельний суд Відня як апеляційна інстанція схвалив запит США на екстрадицію Фірташа, скасувавши попереднє судове рішення про відмову в цій екстрадиції.

У першій інстанції віденський суд майже два роки тому відхилив запит на екстрадицію, вирішивши, що США не надали достатньо доказів причетності Фірташа до злочину.

При цьому суд наголосив, що його рішення не означає визнання будь-якої вини Фірташа – це питання має вирішити суд у США.

Але через кілька хвилин його затримали за європейським ордером на арешт у новій справі, пов’язаній зі звинуваченнями з Іспанії, яка теж домагається його видачі.

Остаточне рішення про те, чи видавати Фірташа і, якщо так, то якій країні, має ухвалити міністр юстиції Австрії.

У США 51-річного Дмитра Фірташа звинувачують у справі про хабарі на суму близько 18,5 мільйонів доларів при отриманні ліцензії на видобуток титанової руди в Індії. Таке звинувачення затвердив суд присяжних у Чикаго 2013 року. Фірташ заперечує це звинувачення як абсурдне і безпідставне і називає його політично мотивованим. У Федеральному бюро розслідувань США заявляють, що це «абсолютно не політична справа».

В Іспанії Фірташа, за даними австрійських та іспанських ЗМІ, підозрюють у причетності до злочинної групи, що відмила гроші на суму в 10 мільйонів євро і пов’язана зі Степаном Черновецьким, сином колишнього мера Києва Леоніда Черновецького, який живе з родиною в Барселоні і звинувачення заперечує. Фірташ заперечує й це звинувачення.

В Україні поліція розслідує два кримінальні провадження, пов’язані з Дмитром Фірташем: щодо групи компаній Ostchem і колишніх керівників компанії «Нафтогаз України». У цих провадженнях він не має статусу підозрюваного.

Також у грудні 2015 року Національна поліція України розпочала провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банку «Надра» в розмірі 5 мільярдів гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа.

XS
SM
MD
LG