Доступність посилання

ТОП новини

Глава УПЦ КП Філарет: війна на Донбасі вплинула на церкву


Глава УПЦ КП Філарет
Глава УПЦ КП Філарет

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявляє, що війна на Донбасі вплинула на церкву. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» – спільному проектові Радіо Свобода та «Голосу Америки».

«Дуже вплинула… Тому що український народ побачив, яка церква є дійсно українською церквою, захищає українські інтереси, української держави, а яка захищає інтереси Росії. І тому народ побачив, хто є хто. І в результаті цього дуже багато, не десятки, а сотні тисяч парафіян Московського патріархату перейшли і переходять до Київського патріархату», – сказав він.

Філарет зауважив, що і УПЦ Київського патріархату, і УПЦ (МП) виступають за мир, прокоментувавши при цьому різницю.

«Чим вона служить (УПЦ (МП) інтересам Росії – ред.)? Вона виступає: ми за мир. І ми за мир, і всі за мир. Але за який мир? Ми не хочемо бути в мирі в умовах рабства, ми не хочемо, щоб Україна знову увійшла до складу Російської імперії. Такого миру ми не хочемо. Ми хочемо справедливого миру, а справедливий мир – це значить, Україна повинна бути незалежною державою, дружньою державою щодо всіх європейських держав, в тому числі і щодо Росії», – сказав він.

В Україні час від часу порушують питання створення єдиної помісної православної церкви. У вересні минулого року Інститут соціології Національної академії наук України оприлюднив результати соціологічного дослідження «Релігійне життя України». Згідно з опитуванням, 21,3% українців підтримують створення єдиної помісної православної церкви державою, а 35,7% опитаних вважають, що цим мають займатися самі віряни, у той же час 32% респондентів упевнені, що об’єднання церков обмежуватиме право на вибір конфесії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Ми перейшли до Київського патріархату через антиукраїнську позицію багатьох священиків УПЦ (МП) – протоієрей Сергій Дмитрієв

«Помісна церква обов’язково буде. Процес об’єднання вже почався» – патріарх Філарет про Бога, Україну і війну

Справа Новинського. Початок кінця «канонічного» православ’я в Україні?

Несподівана заява Московського патріарха Кирила про українську церкву

Єдина помісна церква України. Прихильники і супротивники

XS
SM
MD
LG