Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії триває протест проти офіційного статусу албанської мови


Демонстранти в Скоп’є, Македонія, 28 лютого 2017 року
Демонстранти в Скоп’є, Македонія, 28 лютого 2017 року

Тисячі демонстрантів у Скоп’є та інших містах Македонії 28 лютого другу добу поспіль протестували проти вимог партій албанської меншини зробити албанську другою офіційною мовою країни. Протести очолює раніше владна консервативна партія «ВМРО-ДПМНЕ» («Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність»).

Мітинг у столиці був затьмарений насильством щодо двох журналістів, яких демонстранти атакували під час репортажу. Нападники зламали фотоапарат одного із журналістів, обидва потерпілі були доправлені до лікарні для огляду.

Албанці за національністю складають майже чверть населення Македонії, в якій загалом проживає 2,1 мільйона людей. Албанська вже є офіційною мовою в районах проживання македонських албанців. Але партії албанської меншини хочуть офіційного статусу по всій країні, у реалізації цих вимог їм допомагає те, що албанські представники здобули «золоту акцію» на парламентських виборах у грудні.

Протести розпочалися по тому, як лідер опозиційних соціал-демократів Зоран Заєв заявив про підтримку формування нового уряду під його проводом трьома партіями албанської меншини. Ці партії поставили підтримку коаліційного уряду під керівництвом Заєва в залежність від ухвалення «мовного» закону.

XS
SM
MD
LG