Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані схвалили в першому читанні подані президентом зміни до Конституції


Такий вигляд мають спільні засідання обох палат парламенту Казахстану, архівне фото
Такий вигляд мають спільні засідання обох палат парламенту Казахстану, архівне фото

Парламент Казахстану на спільному засіданні обох палат схвалив у першому читанні проект змін до Конституції, який подав президент Нурсултан Назарбаєв.

Друге й останнє читання призначене вже на понеділок, 6 березня.

Днями Назарбаєв заявив, що всі поправки, за винятком однієї, яку він відкликав, не викликали заперечень у суспільстві під час обговорення, тому він відмовився від своєї первісної ідеї винести їх на референдум і подав на затвердження до парламенту.

Більшість цих змін стосуються перерозподілу повноважень між гілками влади. Раніше президент Казахстану заявляв, що планує через ці зміни передати частину своїх нині надшироких повноважень парламентові й урядові, а на себе взяти роль «верховного арбітра» у відносинах між ними.

Критики заявили з цього приводу, що, можливо, через такі зміни готується сценарій майбутньої передачі влади від нині 76-річного Назарбаєва, який незмінно й фактично одноосібно керує Казахстаном як авторитарний лідер іще з радянських часів – від 1989 року. Досі законодавчі зміни в Казахстані тільки посилювали владу президента.

XS
SM
MD
LG