Доступність посилання

ТОП новини

Де Містура заявив про намір провести у Женеві ще один раунд переговорів щодо Сирії наприкінці березня


Представник ООН щодо Сирії Стаффан де Містура
Представник ООН щодо Сирії Стаффан де Містура

Представник ООН щодо Сирії Стеффан де Містура заявив про повернути за стіл переговорів сторони конфлікту у Сирії наприкінці березня у Женеві.

«Я планую запросити сирійських учасників сюди в березні на п’ятий раунд», – сказав Стаффан де Містура 3 березня на завершення 9-денних переговорів під егідою ООН щодо Сирії у швейцарському місті Женева.

За словами представника ООН, вже є «чіткий порядок денний» для наступного раунду переговорів, в тому числі щодо боротьби з тероризмом, як наполягали представники сирійського уряду. Де Містура втім не оголосив конкретну дату наступного раунду переговорів у Женеві.

Він проводив зустрічі з представниками уряду і лідерами опозиції, щоб покласти край конфлікту, який почався в березні 2011 року з протестів проти президента Башара Асада.

Відтоді, щонайменше 300 тисяч людей загинули і мільйони були змушені покинути власні домівки через бойові дії, що створило одну з найбільших міграційних криз у в Європі з часів Другої світової війни.

У конфлікті також беруть участь бойовики угруповання «Ісламська держава», які воюють фактично проти обох сторін – уряду і повстанців.

Виступаючи перед журналістами 3 березня, провідний представник сирійської опозиції на мирних переговорах у Женеві Наср аль-Харірі заявив, що останній раундзакінчився без «чітких результатів». Він також залишився незадоволений тим, що що учасники переговорів не змогли продовжити додаткові сесії під час переговорів. Водночас він додав, що все ж ці 9 днів у Женеві мали більш позитивні результати, ніж попередні раунди переговорів.

На переговорах були представники Туреччини, Саудівської Аравії і США, які підтримують головні опозиційні сили, та Росії, яка підтримує уряд Асада.

XS
SM
MD
LG