Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Дадін заявив про намір домагатися реабілітації і відшкодування – адвокат


Ільдар Дадін
Ільдар Дадін

У Росії опозиційний активіст Ільдар Дадін, вирок якому нещодавно скасував Верховний суд його країни, має намір домагатися реабілітації і відшкодування за незаконне кримінальне переслідування, повідомила його адвокат Ксенія Костроміна.

Ільдар Дадін був єдиним наразі засудженим у Росії за запровадженою 2014 року статтею 212.1 Кримінального кодексу, що передбачає кримінальну відповідальність за участь у більш ніж одній несанкціонованій акції протесту за період 180 днів.

У березні 2016 року Дадіна засудили на два з половиною роки колонії загального режиму за «неодноразові порушення» російських правил проведення мітингів. 22 лютого 2017 року Верховний суд Росії скасував вирок Дадіну, а його справа ухвалив закрити через відсутність складу злочину. Раніше на процесуальні порушення у справі Дадіна вказав і Конституційний суд Росії. Дадін отримав право на реабілітацію.

У жовтні 2016 року видання «Медуза» опублікувало лист Дадіна з карельської колонії № 7, у якому активіст розповів про тортури і знущання з боку наглядачів. Слова Дадіна підтвердили інші ув’язнені цієї колонії. Спочатку слідчі не знайшли підстав для порушення справи після заяв Дадіна, але після скасування його вироку стало відомо про відновлення перевірки.

XS
SM
MD
LG