Доступність посилання

ТОП новини

Президент Молдови їде до Путіна, щоб зміцнити відносини


Президент Молдови Ігор Додон на прес-конференції в Москві, Росія, 17 січня 2017 року
Президент Молдови Ігор Додон на прес-конференції в Москві, Росія, 17 січня 2017 року

Президент Молдови Ігор Додон зачвив, що він прагнутиме зміцнити відносини з Росією під час візиту до цієї країни 16 – 18 березня та планованої в цей період зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним.

Додон заявив 11 березня російському державному інформаційному агентству ТАСС, що «нинішній стан російсько-молдовських відносин йде врозріз з інтересами двох країн». Він звинуватив у погіршенні відносин спроби владної коаліції Молдови «проводити зближення» з Європейським союзом. «У результаті ми фактично втратили наші традиційні російські ринки і не змогли отримати нові», – твердить президент Молдови.

Раніше цього тижня уряд Молдови попередив своїх посадовців, щоб вони не їздили до Росії, мотивуючи це принизливим ставленням із боку російських силовиків. За повідомленням, представників Молдови – парламентарів, урядовців тощо – образливим чином зупиняють на в’їзді до Росії представники російських спецслужб, допитують їх і принизливо ставляться до них.

Як кажуть в уряді Молдови, це помста Росії за розслідування в уряді Молдови схеми відмивання коштів із Росії на суму у 22 мільярди доларів через фінансову систему Молдови. Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп і спікер парламенту Андріан Канду вже зустрічалися з цього приводу з послом Росії в Кишиневі Фарітом Мухаметшиним, щоб висловити йому офіційний протест.

Росія наразі не коментувала цієї заяви прозахідного уряду Молдови.

Натомість її засудив президент Молдови Ігор Додон, відомий своєю проросійською позицією.

Як кажуть правоохоронці Молдови, через один із банків країни відмивалися кошти з Росії завдяки змові низки суддів і працівників центрального банку Молдови. В цій справі арештовані принаймні 14 осіб – судді й інші судові посадовців – а також відомий підприємець. При цьому, заявляють у Кишиневі, Москва відмовляється співпрацювати з розслідуванням.

XS
SM
MD
LG