Доступність посилання

ТОП новини

В ООН незадоволені планами США скоротити фінансування міжнародної допомоги


Центральний офіс ООН у Нью-Йорку
Центральний офіс ООН у Нью-Йорку

Оприлюднена раніше цього тижня бюджетна пропозиція президента США Дональда Трампа, яка передбачає скорочення майже на третину фінансування Держдепартаменту та іноземної допомоги, викликала протест в ООН.

Генеральний секретар організації Антоніо Ґутерріш застеріг від «різкого скорочення фінансування», яке могло б «підірвати вплив довгострокових зусиль щодо реформування» ООН.

Посол Франції в ООН Франсуа Делаттр сказав, що світ більше, ніж будь-коли, потребує «сильної ООН та Америки, яка залишається відданою світовим справам». На думку французького дипломата, «відступ і самоусунення Америки або навіть відчуття цього» створює ризики і може спричинити зростання глобальної нестабільності.

Посол США в ООН Ніккі Гейлі натомість заявила, що «ООН витрачає більше грошей, ніж це необхідно, і багато в чому покладає набагато більше фінансове навантаження на Сполучені Штати, ніж на інші країни».

Крім оплати значної частки зусиль ООН із підтримання миру в різних частинах світу, Сполучені Штати також фінансують майже чверть загального бюджету ООН і її агентств, таких, як Всесвітня організація охорони здоров’я чи Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Президент США Дональд Трамп запропонував скоротити американську частку фінансування операцій з підтримання миру до 25% з нинішнього рівня 28%, або 7,9 мільярда доларів.

XS
SM
MD
LG