Доступність посилання

ТОП новини

Екс-лідер боснійських хорватів Прлич і ще 5 засуджених оскаржують вироки за воєнні злочини


Ядранко Прлич (2-й л) тисне руку своєму адвокатові в суді Гааги, травень 2013 року
Ядранко Прлич (2-й л) тисне руку своєму адвокатові в суді Гааги, травень 2013 року

Військовий трибунал під егідою Організації Об’єднаних Націй в Гаазі розпочинає у понеділок апеляційне слухання у справі колишнього лідера боснійських хорватів Ядранка Прлича та ще п’ятьох засуджених осіб. Слухання триватиме 7 днів.

Шестеро політичних і військових лідерів боснійських хорватів домагатимуться перегляду або пом’якшення вироків за воєнні злочини під час Боснійської війни в 1990-х роках. Рішення щодо оскарження очікується в листопаді цього року.

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії у 2013 році засудив шістьох боснійських хорватів на терміни від 10 до 25 років ув’язнення за скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності під час війни 1992–95 років в Боснії і Герцеговині.

Нині 57-річний Прлич був засуджений до 25 років позбавлення волі за звинуваченням у вбивстві і депортації босняків-мусульман під час війни. Він свого часу очолював самопроголошену республіку боснійських хорватів. Крім того, апеляції на вироки подали «екс-міністр оборони» боснійських хорватів і четверо інших тодішніх військових чиновників.

XS
SM
MD
LG