Доступність посилання

ТОП новини

Поліція боснійських сербів звинуватила хорватського генерала Ґотовину у воєнних злочинах


Генерал Анте Ґотовина випускає голуба після промови за мир, Задар, Хорватія, 24 листопада 2012 року
Генерал Анте Ґотовина випускає голуба після промови за мир, Задар, Хорватія, 24 листопада 2012 року

Поліція боснійських сербів висунула нові звинувачення хорватському відставному генералові Анте Ґотовині у воєнних злочинах проти цивільних осіб. Злочини, за даними слідства, скоєні протягом Боснійської війни 1992–1995 років. Про це повідомили поліція та засоби інформації 12 квітня.

Речниця поліції боснійського міста Требинє (належить до Республіки сербської, створеної боснійськими сербами автономної частини країни) повідомила, що поліція подала скаргу до прокуроратури проти особи з ініціалами A. G. за підозрою в «скоєнні воєнних злочинів проти цивільних осіб і людяності». Місцеві ЗМІ ідентифікували підозрюваного як Анте Ґотовину.

Також поліція повідомила, що злочини були скоєні 1992 року в Лівно, західному регіоні Боснії – в цій місцевості, що належить до босняцько-хорватської частини Боснії і Герцеговини, в часи Боснійської війни йшли бої формувань боснійських хорватів за підтримки військ Хорватії проти сербських сил. Після тих боїв більшість сербського населення Лівна залишила ті краї, значна частина його переселилася до Требинє.

Асоціація колишніх військовополонених у Требинє повідомила, що в ній знали про ці обвинувачення. Деякі члени асоціації заявили, що готові свідчити проти Ґотовини.

Анте Ґотовина вже був звинувачений у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності під час операції «Буря» наприкінці хорватської війни – тоді Збройні сили Хорватії визволили значну частину території країни, захоплену раніше сепаратистами з лав хорватських сербів. За скоєння цих злочинів Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії 2001 року засудив його до 24 років ув’язнення. Проте 2012 року Ґотовина виграв апеляцію у своїй справі і був виправданий.

Балканські конфлікти 1990-х років забрали 130 тисяч життів, 100 тисяч із цих людей загинули в Боснії.

XS
SM
MD
LG