Доступність посилання

ТОП новини

Кадиров сказав Путіну, що повідомлення про переслідування геїв у Чечні є хибними


Лідер Чечні Рамзан Кадиров (л) і президент Росії Володимир Путін роблять селфі
Лідер Чечні Рамзан Кадиров (л) і президент Росії Володимир Путін роблять селфі

Голова російського регіону Чечні Рамзан Кадиров 19 квітня на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Кремлі заперечив повідомлення преси про переслідування геїв у своїй республіці.

Кадиров назвав ці історії «провокаційними». «Це навіть ніяково говорити про це», – сказав він. Деякі газети, як сказав лідер Чечні, «навіть навели ім’я» однієї з жертв, «але він живий, здоровий і перебуває вдома». Кадиров раніше наполягав, що гомосексуалістів узагалі «не існує» в Чечні.

На початку квітня «Новая газета» та інші засоби масової інформації повідомили, що сотні геїв у Чечні були затримані і піддані тортурам. У переважно мусульманському регіоні гомосексуалізм вважається табу, і такі люди піддаються ризику бути вбитими родичами. «Новая газета» стверджує, що місцева влада закликала родини затриманих убити їх, щоб «очистити свою честь». За цими даними, щонайменше двоє людей були вбиті родичами, а третій помер після тортур.

Ці повідомлення викликали обурення міжнародної спільноти і спричинили заклики до Кремля втрутитися. Російська прокуратура розпочала розслідування, але російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова сказала, що не отримувала жодних офіційних скарг від жертв.

XS
SM
MD
LG