Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: депутати «Народного фронту» зловживають статусом і тиснуть на суд у справі Мартиненка


Микола Мартиненко
Микола Мартиненко

Національне антикорупційне бюро України закликає керівництво партії «Народний фронт» вплинути на тих однопартійців, які, як вважають у НАБУ, зловживають своїм статусом і чинять тиск на суд у справі екс-депутата Миколи Мартиненка. Про це йдеться у заяві НАБУ, оприлюдненій у суботу.

«Під час судового засідання, яке відбувалося 21 квітня в приміщенні Солом'янського суду, були присутні більше десяти нардепів та декілька чинних міністрів від партії «Народний фронт». Деякі з них поводилися вельми зухвало, погрожували судді та прокурорам», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сторінці НАБУ у «Фейсбуці».

«Деякі інші заяви присутніх у залі суду політиків на адресу Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зокрема й про те, що новостворені антикорупційні органи відпрацьовують «замовлення Кремля», «розвалюють коаліцію» та переслідують «героя Майдану», взагалі виходили за межі здорового глузду та етики державного діяча», – наголосили у НАБУ.

У партії «Народний фронт» наразі не коментували суботнє заяву НАБУ. Раніше у політичній силі заявили, що вважають затримання Мартиненка «ознакою вибіркового правосуддя й політично мотивованих дій». Напередодні низка депутатів «Народного фронту» заявила про готовність взяти Мартиненка на поруки.

У суботу, 22 квітня, Соломянський районний суд Києва продовжив обирати запобіжний захід колишньому депутату Верховної Ради Миколі Мартиненку.

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали Миколу Мартиненка 20 квітня у рамках розслідування справи щодо державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Колишнього депутата підозрюють за статтями «створення злочинної організації», «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», «вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою».

За версією слідства, «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уклав контракт із компанією-посередником, підконтрольною Мартиненку, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами. Внаслідок таких дій у 2014-2016 роках держпідприємство зазнало збитків обсягом понад 17 мільйонів доларів.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагає для Миколи Мартиненка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб з правом внесення застави в розмірі 300 мільйонів гривень.

Сам Мартиненко відкидає звинувачення і називає їх політично мотивованими.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Без «ковдри» та відводу судді: який запобіжний захід оберуть Мартиненку?

XS
SM
MD
LG