Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США закликав Росію сприяти в розслідуванні загибелі американця на Донбасі


Заяві Держдепартаменту США передувала розмова держсекретаря Рекса Тіллерсона (на фото) з президентом України Петром Порошенком
Заяві Держдепартаменту США передувала розмова держсекретаря Рекса Тіллерсона (на фото) з президентом України Петром Порошенком

Держдепартамент США «шокований і засмучений» загибеллю американця, який входив до складу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті відомства.

«Сполучені Штати закликають Росію використати свій вплив на сепаратистів, щоб дозволити ОБСЄ провести повне, прозоре і своєчасне розслідування», – йдеться в повідомленні.

Також американське зовнішньополітичне відомство закликало Росію вплинути на сепаратистів на Донбасі, щоб «зробити перший крок на шляху до миру на сході України».

23 квітня в розмові з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном президент України Петро Порошенко запропонував активізувати розгляд питання про розміщення на Донбасі міжнародного миротворчого контингенту під егідою ООН.

За інформацією української сторони, в цій розмові представники України та США висловили занепокоєння через розвиток ситуації на Донбасі і відзначили важливість виконання Росією Мінських домовленостей, передовсім їх безпекових елементів.

Зранку 23 квітня у районі села Пришиб на контрольованій угрупованням «ЛНР» частині Луганщини підірвався автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згідно з повідомленням місії, загинув американський медпрацівник, госпіталізовані двоє членів патруля місії, громадяни Німеччини та Чехії. Угруповання «ЛНР» повідомляє, що двоє поранених спостерігачів, які перебувають у лікарні Луганська, отримали травми середньої тяжкості, їх стан стабільний.

В угрупованні «ЛНР» звинуватили в підриві автомобіля ОБСЄ «підготовлену українську диверсійно-розвідувальну групу». Бойовики раніше також заявили, що автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, в якому загинули та поранені співробітники місії, «відхилився від основного маршруту і рухався другорядними дорогами».

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що підрив автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі є спробою Москви і підтримуваних нею бойовиків залякати спостерігачів.

XS
SM
MD
LG