Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Нова газета» направила слідчим дані про геїв, які постраждали в Чечні


Активісти в російському Санкт-Петербурзі протестують проти порушення прав геїв у Чечні (архівне фото)
Активісти в російському Санкт-Петербурзі протестують проти порушення прав геїв у Чечні (архівне фото)

Російська «Нова газета» направила в Слідчий комітет Росії всі відомі їй дані про переслідування в Чечні гомосексуалів. У списку документів – персональні дані 26 людей, які зазнали «позасудових розправ», а також «убитих тільки на підставі підозри в гомосексуальній орієнтації».

Вперше Слідчий комітет Росії був змушений почати дослідчу перевірку за опублікованими фактами масових затримань, тортур і вбивств у Чечні, повідомляє «Нова газета».

На початку квітня видання опублікувало розслідування, в якому йшлося про затримання понад сотні чоловіків, підозрюваних в гомосексуальних зв’язках. Після публікації на адресу журналістів почали надходити погрози.

Пізніше міністр з національної політики, друку та інформації Чечні Джамбулат Умаров зажадав вибачень від головного редактора «Нової газети» Дмитра Муратова. 17 квітня Слідчий комітет Росії повідомив, що перевіряє інформацію про погрози, проте перевірку ситуації з правами гомосексуалів відомство вирішило не проводити, тому що «звернень про переслідування осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації не надходило».

19 квітня голова Чечні Рамзан Кадиров на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним заявив, що інформація про затримання і вбивства осіб з нетрадиційною сексуальною орієнтацією не відповідає дійсності.

XS
SM
MD
LG