Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії вшанували пам’ять жертв масових убивств 1915 року


Під час церемонії в Єревані, 24 квітня 2017 року
Під час церемонії в Єревані, 24 квітня 2017 року

У Вірменії відбулися церемонії вшанування пам’яті жертв масових убивств вірмен в Османській імперії в 1915 році. У столиці Вірменії Єревані сотні тисяч людей пройшли до меморіалу на вершині гори Цицернакаберд, щоб покласти квіти до вічного вогню в центрі пам’ятника, присвяченого жертвам.

Вірмени з інших країн приєдналися до маршу, який проводиться щороку 24 квітня. Президент Вірменії Серж Сарґсян у заяві назвав церемонію «ходою відродженої нації, яка пам’ятає, що вона залишила в минулому і з упевненістю дивиться в майбутнє».

Напередодні маршу, 23 квітня пізно ввечері, націоналістична партія «Дашнакцутюн» публічно спалила турецький прапор і пройшла зі смолоскипами по Єревану. Вірменська сторона заявляє, що під час Першої світової війни були вбиті 1,5 мільйона людей, у той час, як розпадалася Османська імперія. Цю заяву підтримують багато інших країн.

Туреччина не визнає геноцидом убивства вірмен, які розпочалися в 1915 році, Анкара заявляє про насильство не лише з боку Османської імперії, а й із боку представників вірменської меншини.

Туреччина заявляє, що від 300 до 500 тисяч вірмен і принаймні стільки ж турків загинули в громадянській війні, коли вірмени піднялися проти османських правителів і приєдналися до вторгнення російської армії.

XS
SM
MD
LG