Доступність посилання

ТОП новини

«Нова газета»: експертиза підтвердила належність голосу на записах щодо MH17 росіянину Дубинському


Ракетний комплекс «Бук» (фото з матеріалів розслідування Bellingcat)
Ракетний комплекс «Бук» (фото з матеріалів розслідування Bellingcat)

Російська «Нова газета» оприлюднила дані замовленої нею експертизи, результати якої свідчать, що голос організатора транспортування територією Донбасу російського зенітно-ракетного комплексу «Бук», з якого був збитий пасажирський літак рейсу MH17 влітку 2014 року, належить колишньому російському офіцерові Сергієві Дубинському на прізвисько «Хмурий».

Як пише видання, аналіз проводили експерти з аналізу мови з Інституту нейрології і фізіології Гетеборзького університету в Швеції. Аналіз був проведений в лабораторії Voxalys (здійснює криміналістичні експертизи на замовлення прокуратури, поліції і судів Швеції) методом «сліпого тесту» без занурення в контекст і відповідно до інструкцій Міжнародної асоціації криміналістичної фонетики і акустики. Журналісти попросили експертів проаналізувати, чи одна і та ж людина говорить на записах розмов бойовиків, оприлюднених Міжнародною слідчою групою, яка розслідує трагедію, і Службою безпеки України.

«Результати експертизи доводять, що в аналізованому мовному матеріалі представлений один мовець», – цитує видання висновки експертів.

Крім того, журналістам «Нової газети» вдалося взяти інтерв’ю в Сергія Тіунова, який разом із Дубинським служив в Афганістані у 1980-х і товаришував із ним.

Він допустив, що на запису радіопереговорів, опублікованих СБУ, звучить голос Сергія Дубинського. За його словами, він погодився на розмову з журналістами тому, що хоче захистити свого друга. На його думку, «Хмурий» лише виконував наказ і може назвати тих, хто його віддавав і несе відповідальність за те, що сталося.

Тіунов, як зазначає видання, є лідером Самооборони Запоріжжя і ветераном бойових дій в Афганістані.

У березні міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала нові дані щодо колишнього російського офіцера Сергія Дубинського на прізвисько «Хмурий», який, як стверджують у групі, причетний до використання на окупованій частині Донбасу установки «Бук», із якої 2014 року був збитий малайзійський авіалайнер і вбиті всі 298 людей у ньому.

У середині лютого група Bellingcat оприлюднила першу доповідь про Сергія Дубинського, в якій визначила його як росіянина, відповідального за перевезення наданого Росією «Бука».

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто перебував на борту.

У перших попередніх офіційних підсумках розслідування міжнародна Спільна слідча група під керівництвом прокуратури Нідерландів повідомила, що зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії. Місце пуску ракети – селище Первомайське, яке перебувало під контролем проросійських сепаратистів. До числа підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

У Bellingcat встановили нові дані про роль росіянина Дубинського у збитті MH17​

За перевезення «Бука» на Донбас відповідав колишній російський офіцер Дубинський – Bellingcat

XS
SM
MD
LG