Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: нікому не вдасться втягнути Білорусь у війну проти України


Петро Порошенко (л) і Олександр Лукашенко під час вшанування загиблих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, 26 квітня 2017 року
Петро Порошенко (л) і Олександр Лукашенко під час вшанування загиблих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, 26 квітня 2017 року

Президент України Петро Порошенко заявляє, що отримав запевнення від президента Білорусі Олександра Лукашенка в тому, що ніхто не зможе втягнути Білорусь у війну проти України.

«Для нас надзвичайно важливо, що українсько-білоруський кордон був, є і завжди буде кордоном дружби, кордоном добросусідства, надійного партнерства, кордоном світу. І ніхто і ніколи Україну і Білорусь не посварить. Я підкреслюю і отримав тверде запевнення від президента Білорусі, що ніхто і ніколи не зможе втягнути Білорусь у війну проти України», – сказав Порошенко в Чорнобилі під час вшанування загиблих внаслідок катастрофи на ЧАЕС 31 рік тому. У церемонії брав участь і президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Він, зі свого боку, заявив, що готовий зробити все для того, щоб допомогти відновити мир в Україні. «Українці ніколи для білорусів були чужими людьми… Ми рідні люди, ми завжди жили разом, особливо на цій території. Хто нас може розділити? Ніхто», – сказав Лукашенко.

Він запевнив, що білоруський народ і керівництво Білорусі підтримують відновлення миру в Україні.

«Ми будемо працювати тільки заради миру. У нас немає іншої мети. І це не тільки моя позиція, це позиція всього білоруського народу. Нам якомога швидше потрібно припинити ці міжусобні війни, припинити з’ясовувати стосунки зі зброєю», – сказав президент Білорусі.

Петро Порошенко й Олександр Лукашенко 26 квітня також проведуть переговори на території Білорусі, повідомили напередодні в прес-службі українського президента.

Влада України заявляє, що Росія продовжує готуватися до повномасштабної війни, нарощуючи військову потужність.

Днями секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов заявив, що Росія посилює свої позиції на непідконтрольних Києву територіях на сході України. Він додав, що особливу небезпеку становлять навчання російських військ, які пройдуть у вересні цього року на території Білорусі й Калінінградської області Росії, в яких візьмуть участь близько 100 тисяч військових. За даними секретаря РНБО, після активної фази навчань російський військовий контингент може залишитись в Білорусі.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає і заявляє, що на непідконтрольних Києву територіях можуть бути російські «добровольці». Через роль Росії у подіях на Донбасі, а також через анексію Криму, Захід застосував щодо Москви кілька пакетів санкцій.

За останніми даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей, поранені понад 22 тисячі серед українських військових, цивільних осіб та сепаратистів.

XS
SM
MD
LG