Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: 8 компаній використовували шпигунське ПЗ з Росії


Назв компаній у СБУ не навели
Назв компаній у СБУ не навели

Служба безпеки України заявляє, що викрила керівництво восьми компаній на продажі й використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення виробництва Росії з прихованими функціями негласного доступу, у тому числі до інформації з обмеженим доступом.

«У минулому році правоохоронці у рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 2 статті 359 Кримінального кодексу України, припинили діяльність комерційної структури, яка незаконно реалізовувала в Україні російське програмне забезпечення (ПЗ). Під час досудового слідства оперативники спецслужби встановили декілька фірм, товариств та компаній, керівництво яких свідомо закупило нелегальне ПЗ», – йдеться в повідомленні.

СБУ заявляє, що її співробітники провели обшуки і вилучили комп’ютерну техніку у згаданих восьми компаніях.

«У СБУ триває робота з встановлення осіб, причетних до їх використання та розповсюдження, з’ясовуються завдані національним інтересам України збитки», – заявляють у прес-службі СБУ.

У спецслужбі заявляють, що від 2014 року в період збройної агресії проти України спеціальні й розвідувальні органи Росії використовують комп’ютерні програми і спеціальні технічні засоби для негласного отримання розвідувальної інформації. Негласно отримана при цьому інформація використовується на шкоду суверенності, територіальної цілісності, недоторканності, обороноздатності, державній економічній та інформаційній безпеці України, додали в СБУ.

Назв компаній у СБУ не наводять. Проте раніше стало відомо про обшуки і вилучення техніки в одній із найбільших інвесткомпаній України Dragon Capital.

XS
SM
MD
LG