Доступність посилання

ТОП новини

Росія й Іран використовують Інтерпол для політичних цілей – Рада Європи


Європейські парламентарії визнали Росію й Іран серед групи країн, які зловживають «червоними повідомленнями» Інтерполу з метою арешту політичних опонентів. («Червоне повідомлення» видається з метою розшуку і тимчасово арешту необхідних осіб для екстрадиції).

У резолюції Ради Європи від 26 квітня зазначається, що ці країни неправильно використовують систему Інтерполу.

«Червоні повідомлення» дозволяють поліціям 190 країн-членів Інтерполу співпрацювати щодо арештів і екстрадиції.

«Упродовж останніх років Інтерпол і його система «червоних повідомлень» неправильно використовувалися деякими країнами-членами з політичною метою задля придушення свободи висловлювання і переслідування політичних опонентів», – мовиться у документі Ради Європи.

Серед випадків парламентарії згадують справу Мухтара Аблязова, колишнього міністра енергетики Казахстану, обвинуваченого у привласненні мільярдів доларів з державного «БТА Банку».

Аблязов провів понад 3 роки в ув’язненні, після затримання французькою владою у 2013 році за «червоним повідомленням» Росії. Франція відмовилася екстрадувати його, але Аблязов пробув у в’язниці до грудня минулого року, допоки його адвокат не довів, що справа є політичною.

Рада Європи наводять й багато інших випадків – включаючи справу Мехді Хосрані, затриманого за «червоним повідомленням» Ірану попри те, що він отримав політичний притулок у Великій Британії.

26 квітня у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) привітали нещодавнє впровадження Інтерполом заходів щодо системи «червоних повідомлень» – тепер вони можуть видаватися лише у разі надання переконливих доказів щодо провини розшукуваного.

XS
SM
MD
LG