Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі за присутності представника влади розібрали пам’ятник воїнам УПА


Осквернений пам’ятник воїнам УПА в селі Грушовичі Підкарпатстького воєводства, архівне фото з сайту prostir.pl, 2014 рік. Тепер цей монумент розібраний.
Осквернений пам’ятник воїнам УПА в селі Грушовичі Підкарпатстького воєводства, архівне фото з сайту prostir.pl, 2014 рік. Тепер цей монумент розібраний.

У селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня розібрали пам’ятник воїнам УПА, споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому.

Село Грушовичі розташоване поряд із містом Перемишль, де є чимала українська громада. Як повідомляє перемишльський інтернет-сайт portalprzemyski.pl, монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій.

Під час процесу руйнування пам’ятника на цвинтарі був присутній війт громади, на території якої розміщене грушовицьке кладовище. Пам’ятник зруйнували за дозволом місцевої влади як «нелегально встановлений». Молодики, вбрані у чорні футболки із зображеною на них «антибандерівською» символікою, зняли з аркоподібного монумента металевий тризуб, а сам пам’ятник розібрали на фрагменти. Діячі націоналістичних організацій, яких цитує перемишльський сайт, обіцяють продовжити демонтаж «нелегальних об’єктів, присвячених УПА».

Протест з приводу демонтажу пам’ятника на кладовищі у Грушовичах висловило Об’єднання українців Польщі. У своїй заяві організація назвала подію в селі Грушовичі «черговою антиукраїнською провокацією». Об’єднання українців Польщі наголошує на тому, що демонтаж українського монумента здійснено за два дні до 70-річчя операції «Вісла». Центральні заходи, присвячені цій сумній даті, відбуватимуться в Перемишлі з 28 квітня до 1 травня, тож не виключено, що польські радикали прагнуть спровокувати якийсь конфлікт із українською громадою.

Об’єднання українців Польщі закликало польський уряд до рішучої реакції на антиукраїнську провокацію та до протидії приниженню національної гідності українців.

Упродовж кількох останніх років пам’ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували та осквернювали – обливали фарбою, обписували вульгарними та антиукраїнськими написами. Інформація про ці акти вандалізму миттєво з’являлася на інтернет-сайтах, які на окупованій частині Донбасу підконтрольні угрупованням «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними.

XS
SM
MD
LG