Доступність посилання

ТОП новини

Комісія засекретила значну частину інформації щодо відбору суддів у новий Верховний суд – «Схеми»


Кандидати на посади у Верховному суді пишуть тести
Кандидати на посади у Верховному суді пишуть тести

Вища кваліфікаційна комісія суддів України, яка нині відбирає суддів до нового Верховного суду, засекретила значну частину інформації про цей конкурс, зокрема, зразки тестових і практичних завдань, самі роботи кандидатів, а також індивідуальні персоніфіковані оцінки, виставлені членами ВККСУ за практичні роботи конкурсантів. Про це повідомляє програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

ВККСУ не оприлюднила і не надала журналістам для ознайомлення зразки тестових і практичних завдань. Їх ВККСУ кваліфікує як «службову інформацію з обмеженим доступом» і не розголошує. У відомстві пояснили: завдання «функціонують на постійній основі» і «в подальшому використовуватимуться під час проведення інших кваліфікаційних оцінювань».

Так само журналістам відмовили і в доступі до самих письмових робіт кандидатів до Верховного суду. У комісії зазначили: «Об’єктивність проведення іспиту забезпечується, зокрема, шляхом конфіденційності виконаних учасниками іспиту практичних завдань», і додали, що запит «не вбачається можливим задовольнити».

Так само неможливо дізнатися, які бали поставили ті чи інші члени комісії кожному з конкурсантів. Цю інформацію засекретив 21 червня 2016 року своїм наказом голова комісії Сергій Козьяков. На запит програми у ВККСУ відповіли, що «до матеріалів проведення іспиту належить, зокрема, екзаменаційна відомість оцінювання практичного завдання», а ця інформація включена до переліку відомостей, що становлять службову інформацію у ВККСУ, тому ознайомитися з нею «не вбачається можливим».

Водночас голова ВККСУ Сергій Козьяков неодноразово наголошував, що система конкурсного відбору суддів до нового Верховного суду України – найвідкритіша у світі. «Ми чемпіони світу зараз по прозорості, бо всі процедури відкриті. Ми дослідили приблизно 45 верховних судів у світі – там ці процедури є закритими», – запевняв він.

Восени 2016 року журналісти програми «Схеми», отримавши доступ до документації конкурсу на посаду голови Миколаївської ОДА, з’ясували, що переможець конкурсу депутат від БПП Олексій Савченко склав тест із 40 завдань в за 6 хвилин і 4 секунди, тоді як його найближчий конкурент витратив на це 32 хвилини. Також журналісти опублікували презентацію ситуативного завдання депутата Олексія Савченка з численними помилками. Саме після виходу цього сюжету і значного резонансу, який він спровокував, Комісія з питань держслужби значно ускладнила журналістам можливість висвітлювати самі конкурси, засекретивши суттєву частину інформації про них.

XS
SM
MD
LG