Доступність посилання

ТОП новини

Бюро ПАРЄ висловило недовіру Аграмунту – голова української делегації


Заклики до відставки Педро Аграмунта з посади президента ПАРЄ почали лунати після його поїздки до Сирії разом із російськими депутатами
Заклики до відставки Педро Аграмунта з посади президента ПАРЄ почали лунати після його поїздки до Сирії разом із російськими депутатами

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи 28 квітня висловило недовіру голові ПАРЄ Педро Аграмунту, повідомляє голова української делегації в асамблеї Володимир Ар’єв.

«Президент ПАРЄ Аграмунт не написав заяву про відставку, не з’явився на Бюро і, відповідно, не зробив жодної заяви, обіцяної раніше. Бюро Асамблеї щойно абсолютною більшістю голосів висловило йому недовіру і відмовило в дозволі здійснювати візити, робити заяви і проводити іншу активність від імені ПАРЄ. Тобто від повноважень президента ПАРЄ у Аграмунта, фактично, залишилась одна назва», – написав Ар’єв у Facebook.

Він додав, що повна заява з цього приводу буде невдовзі на сайті ПАРЄ. Поки що ніяких повідомлень з цього приводу на сайті ПАРЄ немає.

Ар’єв нагадав, що ПАРЄ не має процедури відкликання президента з посади взагалі. «За 50 років не було потреби. Тепер регламентний комітет має розробити цю процедуру», – додав він.

Раніше представники делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи заявили про вимогу запуску процедури імпічменту президента ПАРЄ Педро Аграмунта з огляду на його візит до Сирії разом із російськими депутатами.

Як повідомила 25 квітня представник української делегації Ірина Геращенко, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт фактично пообіцяв подати у відставку 28 квітня. За її словами, 24 квітня Аграмунт був змушений відмовитися від ведення засідання ПАРЄ через протести членів асамблеї.

До Сирії 20 березня прибула делегація депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) і Держдуми Росії на чолі з президентом ПАРЄ Педро Аграмунтом, повідомляв того ж дня російський «Первый канал». У сюжеті телеканалу йшлося, що разом із Аграмунтом до Сирії прибули депутати з Чехії, Бельгії, Сербії та Італії. Організували цей візит депутати Державної думи, хоча Росія вже майже три роки, від квітня 2014 року, позбавлена в ПАРЄ права голосу.

У січні сесія ПАРЄ на другий термін переобрала чинного президента, політика від Іспанії Педро Аграмунта. Представники України критикували Аграмунта, заявляючи, що він стоїть на проросійських позиціях.

Як заявляла у жовтні минулого року перший заступник голови Верховної Ради України, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Ірина Геращенко, Аграмунт робив публічні заяви, які повністю відповідають російській позиції, в тому числі – ініціював зняття з Росії політичних санкцій, накладених асамблеєю.

На цю ж тему:

Як Росія підставила президента ПАРЄ?

XS
SM
MD
LG