Доступність посилання

ТОП новини

Посол: питання Криму – принципове для України в Чехії


Євген Перебийніс, Посол України в Чеській Республіці
Євген Перебийніс, Посол України в Чеській Республіці

Посол України в Чехії Євген Перебийніс заявляє, що приділяє велику увагу Криму від початку своєї роботи на цій посаді.

«Питання Криму й окупації, спроби незаконної анексії Росією Криму – це дуже принципове питання для всієї дипломатичної служби і ми дуже уважно стежимо за тим, щоб Крим не позначався на картах як територія Російської Федерації, щоб іноземні політики не їздили до Криму з порушенням законодавства України», – заявив Перебийніс в інтерв'ю Радіо Свобода.

Український поcол каже, що вже двічі реагував на випадки, коли Крим в Чехії позначали як російську територію.

«Перший раз в одній із центральних чеських газет був опублікований невеличкий малюнок України, де не було Криму. І другий – карта була така сама опублікована в одній із книг, атласів для дітей. В обох випадках ми реагували офіційним листом і ми отримували відповіді з вибаченнями і зобов’язаннями більше такого не робити», – розповів псоол.

За його словами, посольство також уважно відстежує і реагує на відвідання Криму іноземними політиками.

«Буквально нещодавно один із депутатів чеського парламенту (Ярослав Голік – ред.) – йому було заборонений в’їзд в Україну саме через те, що він відвідав Крим з порушенням українського законодавства. Тому питання незаконної окупації Криму і його анексії є і завжди буде одним з основних питань української дипломатії. Світ має знати, що Крим – це Україна», – сказав посол.

Євген Перебийніс приступив до роботи як посол України в Чехії 15 березня 2017 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG