Доступність посилання

ТОП новини

США занепокоєні рішенням Росії визнати «небажаною» організацію «Відкрита Росія»


США «глибоко занепокоєні» рішенням Росії визнати «небажаними» організацію «Відкрита Росія» та ще дві демократичні ініціативи.

«Ми відкидаємо те, що ці та інші міжнародні організації громадянського суспільства є загрозою для Росії», – сказав представник Держдепартаменту США Марк Тонер.

«Якщо Росія сподівається побудувати сильну, демократичну державу з динамічною, конкурентоспроможною економікою, вона повинна цінувати і підтримувати, не переслідувати і не встановлювати кримінальну відповідальність щодо таких незалежних голосів», – додав він.

Тонер закликав уряд Росії захищати права людини і припинити обмеження основних свобод.
Раніше цього тижня у Росії визнали «небажаними» організацію «Відкрита Росія», однойменний рух та «Інститут сучасної Росії».

Російські силовики 27 квітня провели обшук в московському офісі «Відкритої Росії», яка підтримується з-за кордону Михайлом Ходорковським, колишнім бізнес-магнатом і опонентом російськогопрезидента Володимира Путіна. Обшук провели напередодні запланованих протестів в ці вихідні у Росії.

Колишній нафтовий магнат, колишній співвласник компанії ЮКОС Михайло Ходорковський понад 10 років відбув в ув’язненні в Росії за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною. Він залишив Росію після того, як президент Володимир Путін помилував його у грудні 2013 року. Ходорковський живе переважно у Швейцарії і Великобританії.

XS
SM
MD
LG