Доступність посилання

ТОП новини

У містах Росії проходять антипутінські акції «Набрид», є затримані


Плакат акції «Набрид»
Плакат акції «Набрид»

У Росії проходять акції протесту під назвою «Набрид», організовані рухом «Відкрита Росія».

У Москві сотні співробітників правоохоронних органів чергують біля будівлі адміністрації президента, куди активісти збираються принести листи з вимогою до Володимира Путіна не брати участь у виборах в 2018 році.

У Кемерові на акції «Набрид» затримали близько 20 людей. В Іжевську, Гірничо-Алтайську і Новокузнецьку затримані організатори протестів. Ще в кількох містах, зокрема в Новосибірську і Томську, акції вже відбулися.

Московська поліція раніше закликала громадян не брати участь в акції «Набрид». У Кремлі заявляли, що протести 29 квітня призведуть до «законної реакції влади».

Організація «Відкрита Росія», підтримувана Михайлом Ходорковським, анонсувала акцію «Набрид» наприкінці березня. 26 квітня російська влада визнала зареєстровану у Великобританії організацію «Відкрита Росія» «небажаною». На наступний день в офісі однойменного руху в Москві пройшов обшук.

Колишній нафтовий магнат, колишній співвласник компанії ЮКОС Михайло Ходорковський понад 10 років відбув в ув’язненні в Росії за двома кримінальними справами про податкові й інші фінансові порушення, другу з яких правозахисники називають суто політичною. Він залишив Росію після того, як президент Володимир Путін помилував його у грудні 2013 року. Ходорковський живе переважно у Швейцарії і Великобританії.

XS
SM
MD
LG