Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Перемишлі показали речі, які їм вдалося зберегти під час акції «Вісла»


Об’єднання українців Польщі з 28 до 1 травня вшановує 70-ті роковини акції «Вісла» у Перемишлі. Саме з цих теренів східної Польщі у 1947 році польська комуністична влада примусово виселила українців у північно-західні регіони. Загалом рідні домівки і землю тоді змушені були покинути близько 150 тисяч людей.

У неділю, 30 квітня, українці на березі річ Сян у Перемишлі представили акцію «Збірний пункт», де були показані речі, які українські родини зберегли від часу операції «Вісла», – вишивані сорочки, рушники, предмети домашнього вжитку, картини, книжки, зокрема «Кобзар» Шевченка 1932 року видання.

«Мені було вісім років, і пам’ятаю багато. Чому пам’ятаю, бо діє не пам’ять, а травма, яка сидить у голові. При таких нагодах, вшануванні все це пригадуєш…Гута Поруби Березівського повіту, нас звідти було виселено 28 квітня раненько. Гарно світило сонечко. Мама вийшла на подвір’я, ми були в хаті, і мама нам сказала, що військо йде до села. Тоді почути це слово військо, це як струмом по тілу, бо був страх, що буде за 5–10 хвилин. Прийшов військовий і сказав усім дорослим на зібрання…» – пригадує Юліан Бак, який пережив операцію «Вісла».

«Я уже третє покоління українців. Мої тато, бабусі, дідуньо були виселені примусово зі східних теренів. Мені змалку вони розповідали про атмосферу рідного села Волоч, звідки були виселені, там мешкали українці і був український дух. Звідти вирвали всіх і виселили в Любуське воєводство на заході країни. Для мені ці спомини дуже завжди зворушливі, це була травма для рідних на все життя. Я вчитель у польській школі, і мене учні питають, чому я вважаю себе українкою, коли є полькою. Але моя душа українська», – каже Мирослава Тимечко.

Речі, які українці представили на березі Сяну, дуже дорогі для кожного, бо це їхня пам’ять про родину і про їхнє українське походження.

1 травня у Перемишлі українська спільнота продовжить заходи щодо вшанування 70-х роковин акції «Вісла». Люди обговорюватимуть питання української меншини у Польщі, співпрацю з українськими мігрантами, які масово виїжджають до Польщі.

70-ті роковини операції «Вісла» проігнорувала польська влада, провладна партія. Участь у заходах взяли кілька польських інтелектуалів, заступник мера Перемишля, депутати від опозиційної партії «Громадянська платформа».

«Ми налаштовані, що можемо почекати, що політики польські прийдуть і ми будемо розмовляти про наше спільне майбутнє. З нашого боку все робитиметься, щоб зберегти стратегічні відносини з Польщею», – наголосила співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Польщею, народний депутат Оксана Юринець.

XS
SM
MD
LG