Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Угорщини відбувся мітинг на підтримку ЄС


Проєвропейський мітинг, організований опозиційним рухом «Моментум» в Будапешті, Угорщина, 1 травня 2017 року
Проєвропейський мітинг, організований опозиційним рухом «Моментум» в Будапешті, Угорщина, 1 травня 2017 року

Тисячі угорців пройшли центром Будапешта 1 травня на знак підтримки Європейського союзу, протестуючи проти того, що вони назвали зростанням впливу Росії при прем’єр-міністрі Вікторові Орбану.

Марш відбувся вслід за низкою великих демонстрацій в Будапешті за останні тижні, викликаних новим законом, що може призвести до закриття в країні університету, заснованого фінансистом США Джорджем Соросом.

За приблизними підрахунками, участь в акції взяли 10 тисяч осіб, які скандували «Європа, а не Москва», проходячи повз російське посольство. Учасниками мітингу були переважно прихильники угорського молодіжного руху «Моментум», що заявив про участь у парламентських виборах в квітні наступного року.

«Орбан веде народ до Москви», – сказав голова руху Андраш Фекете-Дьйор. «Замість багатої, сучасної і вільної Європи він ставить у приклад для нашої країни бідну, пригнічену і слаборозвинену Росію», – додав він.

Рух «Моментум» здобув популярність завдяки кампанії, яка зірвала пропозицію Орбана провести в Будапешті літні Олімпійські ігри 2024 року.

Віктор Орбан останнім часом демонструє свою прихильність до Москви. Він закликає перетворити Угорщину в «неліберальну державу», взявши за взірці Росію і Туреччину.

XS
SM
MD
LG