Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії відновилися протести проти нової правлячої коаліції


Протести у Скоп'є, Македонія, 2 травня 2017 року
Протести у Скоп'є, Македонія, 2 травня 2017 року

Тисячі демонстрантів-націоналістів відновили 2 травня свої протести в столиці Македонії Скоп’є проти нового коаліційного уряду за участі етнічних албанських партій, через п’ять днів після того, як вони штурмували парламент і напали на законодавців.

Протестувальники стверджують, що угода, укладена між соціал-демократами і партіями з етнічними албанцями, загрожує національній єдності.

Ця угода, як очікується, збереже консервативну партію «ВМРО-ДПМНЕ» («Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність») колишнього прем’єра Николи Груєвского, яка виступає проти, зокрема, плану зробити албанську мову другою офіційною.

Остання демонстрація відбулася, коли представники «ВМРО-ДПМНЕ» після обрання 27 квітня нового спікера парламенту-етнічного албанця Талата Джафері штурмували парламент і побили кількох депутатів. Представники «ВМРО-ДПМНЕ» завадили Джафері увійти в офіс, стверджуючи, що його обрання недійсне, бо не відповідало парламентськими процедурами.

У результаті заворушень було поранено близько сотні людей. Ці дії засудили в ЄС та США, які вжили заходів для визнання нового коаліційного уряду.

Держдепартамент США минулого тижня відрядив у Скоп’є високопоставленого посланця, щоб закликати лідерів «ВМРО-ДПМНЕ» мирно віддати владу новій коаліції.

Але 2 травня в ході мітингів не було ознак того, що «ВМРО-ДПМНЕ» , яка править країною упродовж багатьох років, або її прихильники готові йти мирно.

Вони заявили, що суттєве інакомислення щодо нового уряду свідчить, що громадськість не хоче, щоб «ВМРО» поступилася владою. Вони стверджують, що Македонія повинна оголосити нові вибори.

«Ми повинні продовжити наш поєдинок, у нас немає іншої країни», – сказав один з організаторів протесту Богдан Ілієвскі біля парламенту, де 2 травня було посилено патрулі правоохоронців.

Протести напередодні були мирними, хоча місцеві ЗМІ повідомили про виявлення вибухонебезпечного предмета.

Етнічні албанці складають майже четверту частину двомільйонного населення Македонії.

XS
SM
MD
LG