Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Чехії передумав подавати у відставку


Президент Чехії Мілош Земан (л) перед переговорами з прем'єром Богуславом Соботкою, Прага, 4 травня 2017 року
Президент Чехії Мілош Земан (л) перед переговорами з прем'єром Богуславом Соботкою, Прага, 4 травня 2017 року

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка 5 травня заявив, що відставки всього уряду, про що він заявляв раніше, не буде. Натомість Соботка і надалі наполягає на звільненні з посади віце-прем’єра, міністра фінансів Андрея Бабіша через незрозумілу ситуацію з походженням його статків.

Богуслав Соботка каже, що змінив свою думку щодо відставки уряду після того, як чеський президент Мілош Земан заявив, що відставка голови уряду не означає відставки всього уряду.

«Президент Республіки почав твердити, що з відставкою прем’єра робота уряду не припиняється і що відставка означає тільки заміну голови уряду. За цієї ситуації моя відставка не має сенсу», – пояснив своє рішення голова уряду Богуслав Соботка.

Чеський прем’єр додав, що вже надіслав президентові листа з проханням звільнити з посади міністра фінансів Андрея Бабіша, який є другим найбагатшим чеським громадянином.

«Я вірю, що хоча б у цьому випадку президент Республіки діятиме у відповідності до Конституції Чехії», – сказав він.

2 травня Соботка заявив, що має намір до кінця тижня подати президентові прохання про відставку свого уряду. Причиною він назвав нез’ясовану ситуацію з походженням статків одного з членів уряду – міністра фінансів, віце-прем’єра Андрея Бабіша.

У відповідності до чинного законодавства, парламентські вибори у Чеській Республіці мають відбутись у жовтні цього року.

Президент Чехії Мілош Земан призначив лідера лівоцентристської Чеської соціально-демократичної партії Богуслава Соботку новим прем’єр-міністром у січні 2014 року – у сподіванні знайти вихід із політичного глухого кута, що настав після дострокових парламентських виборів у жовтні: весь цей час у країні працював тимчасовий уряд, який не отримав підтримки парламенту.

XS
SM
MD
LG