Доступність посилання

ТОП новини

США: в Сенаті почалися слухання про можливі зв’язки членів команди Трампа з Росією


Саллі Єйтс (л) і Джеймз Клаппер (п) мають посвідчити про можливі зв’язки кампанії Дональда Трампа з Росією
Саллі Єйтс (л) і Джеймз Клаппер (п) мають посвідчити про можливі зв’язки кампанії Дональда Трампа з Росією

У комітеті у справах судівництва Сенату Конгресу США, який веде одне з розслідувань щодо даних про втручання Росії у президентські вибори минулого року, почалися слухання про можливі зв’язки членів команди Дональда Трампа з Росією.

Зокрема, свідчення з цього приводу на слуханні в підкомітеті з питань злочинності і тероризму дає Саллі Єйтс, колишня заступник міністра юстиції за президента Барака Обами, яка вже за адміністрації президента Дональда Трампа пропрацювала виконувачем обов’язків міністра протягом 10 днів у січні – до того, як Трамп звільнив її за відмову захищати суперечливий указ про обмеження імміграції, який заблокували суди. Як очікують, вона має посвідчити, що попереджала Білий дім Трампа про контакти з російськими офіційними особами першого радника Трампа з національної безпеки Майкла Флінна.

Також має виступити Джеймз Клаппер, колишній директор національної розвідки за адміністрації Барака Обами. Він, як очікують, має повідомити, чи є свідчення про змови членів команди Трампа з Росією з метою вплинути на вибори.

За кілька годин до початку слухань у Білому домі підтвердили повідомлення засобів інформації, що минулої осені тодішній президент Барак Обама попереджав на той час обраного президента Дональда Трампа, що не підтримує кандидатури Майкла Флінна на посаду радника з національної безпеки. Як повідомив речник Білого дому Шон Спайсер, Обама особисто сказав про це Трампові в перебігу їхньої зустрічі в Білому домі 10 листопада, через два дні після перемоги того на президентських виборах у листопаді минулого року.

Раніше в понеділок у засобах інформації США з’явилася низка повідомлень із посиланням на колишніх посадовців адміністрації Обами про його попередження Трампові щодо Флінна.

Обама свого часу призначив Флінна на посаду керівника Агентства розвідки Міністерства оборони, але 2014 року звільнив його.

Флінн пропрацював в адміністрації Трампа менш ніж місяць – 24 дні, – перш ніж Трамп змусив його до відставки з посади радника з нацбезпеки в лютому через те, що він сказав неправду про свої контакти з послом Росії у США після обрання Трампа, але до його інавгурації.

Окремі розслідування щодо втручання Росії у вибори у США і контакти членів команди Трампа з Москвою ведуть і інші комітети Конгресу, зокрема, комітети у справах розвідки і Палати представників, і Сенату.

Дональд Трамп уже багато разів заперечував висновки розвідувальних служб США, які вони раніше оформили у спільній заяві, про те, що Росія намагалася посилити його позиції під час виборів і пошкодити позиції його суперниці Гілларі Клінтон.

XS
SM
MD
LG