Доступність посилання

ТОП новини

Колишній керівник НАТО закликав США підтримати Україну летальною зброєю і союзницьким статусом


Андерс Фоґ Расмуссен залишається прихильником України
Андерс Фоґ Расмуссен залишається прихильником України

Колишній генеральний секретар Північноатлантичного союзу Андерс Фоґ Расмуссен, що є також позаштатним радником президента України, закликав Сполучені Штати Америки підтримати Україну летальною зброєю і союзницьким статусом.

Як написав він у твітері, в перебігу зустрічі з міністром оборони США Джеймзом Маттісом він обговорив із ним необхідність збільшення ролі НАТО в боротьбі з тероризмом, твердої політики США щодо Росії і підтримки України.

У фейсбуці Расмуссен додав, що під час зустрічі з Маттісом у столиці Данії Копенгагені він «попросив Вашингтон посилити підтримку України наданням їй летальної зброї як засобу стримування і наданням Україні статусу важливого союзника – не члена НАТО з метою наголосити на відданості Вашингтона американсько-українському партнерству в галузі безпеки».

«Ми також говорили про Росію, щодо якої ясно, що США продовжують стояти на твердій позиції стосовно агресії Москви в Україні і її невпинних зусиль із метою дестабілізувати західні інституції, включно з НАТО», – додав Расмуссен про зустріч із Маттісом.

Андерс Фоґ Расмуссен, прем’єр-міністр Данії у 2001–2009 роках, очолював НАТО у 2009–2014 роках, а відтак заснував консультаційну компанію Rasmussen Global, що надає консультації і розробляє стратегії з питань геополітичних ризиків, трансатлантичних відносин тощо. 26 травня 2016 року президент України Петро Порошенко призначив його своїм позаштатним радником (за згодою).

США досі утримуються від надання Україні зброї летальної дії, підтримуючи її у протистоянні агресії Росії нелетальними військовими засобами, військовим навчанням, дипломатично і матеріально. Також Україна досі не отримала від США статусу важливого союзника – не члена НАТО, чого домагається вже кілька років.

XS
SM
MD
LG