Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі поліція вивела учасників акції «Полк перемоги» до Алеї слави для покладання квітів


У Запоріжжі 9 травня тривали сутички між представниками волонтерського руху та ветеранів війни на Донбасі, з одного боку, та учасниками акції «Полк перемоги» – з іншого. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, поліція намагалася вивести учасників акції «Полк перемоги» з площі перед мерією до місця покладання квітів на Алеї слави. У цей час кілька проукраїнських активістів спробували прорвати кордон поліції, щонайменше троє з них були затримані.

Згодом правоохоронці змогли організувати прохід до місця покладання квітів.

Заступник начальника поліції Запорізької області Олександр Панченко повідомив Радіо Свобода, що із затриманими активістами була проведена профілактична бесіда, після якої цих людей відпустили

Сутички розпочалися перед 9:00. Учасники акції «Полк перемоги» планували провести ходу центральним проспектом міста, проукраїнські активісти намагалися не допустити цього. Один із проукраїнських активістів вирвав червоний прапор у представників акції «Полк перемоги» та відніс його в прилеглі до місця інциденту двори.

За словами кореспондента Радіо Свобода, з обох боків у сутичках у цілому взяли участь близько 500 людей. Між ними відбулося пісенне «змагання»: проукраїнські активісти співали гімн України, учасники акції «Полк перемоги» – радянські пісні.

Акція «Полк перемоги» за стилістикою нагадує російську акцію «Безсмертний полк».

У Росії «Безсмертний полк» – це, за ідеєю, хода з портретами родичів, які брали участь у Другій світовій війні. Вона розпочиналася як громадська ініціатива, але впродовж останніх кількох років набрала більш офіційного змісту.

Нині організацією акції в Росії займається прокремлівський Загальноросійський народний фронт, після чого почали з’являтися повідомлення, що не всі учасники заходу приходять на нього добровільно. Портрети для участі в акції у Росії можна придбати в магазинах, тобто йдеться вже не про вшанування родичів, а про віддання шани будь-яким учасникам тієї війни.

Росія також сприяє організації акції «Безсмертний полк» у деяких країнах колишнього СРСР.

XS
SM
MD
LG