Доступність посилання

ТОП новини

США схвалили надання зброї повстанцям-курдам у Сирії


Курдські бійці «Загонів народної оборони» на півночі Сирії вже давно взаємодіють зі спецпризначенцями США в цьому регіоні, фото 28 квітня 2017 року
Курдські бійці «Загонів народної оборони» на півночі Сирії вже давно взаємодіють зі спецпризначенцями США в цьому регіоні, фото 28 квітня 2017 року

США погодилися надати зброю найбільшому опозиційному об’єднанню курдів у Сирії в їхній боротьбі проти екстремістського угруповання «Ісламська держава», підтвердили в Пентагоні повідомлення засобів інформації про крок, що може розлютити Туреччину за кілька днів напередодні зустрічі керівників Туреччини і США у Вашингтоні.

Як сказала речниця Міністерства оборони США Дейна Вайт, президент США Дональд Трамп іще в понеділок дозволив міністерству «спорядити курдську частину «Сирійських демократичних сил» до рівня, необхідного для забезпечення певної перемоги над «Ісламською державою» в місті Ар-Ракка в Сирії».

При цьому речниця додала, що у Вашингтоні «усвідомлюють занепокоєння нашого коаліційного партнера Туреччини» – яка вважає загони сирійських курдів терористами.

«Ми хочемо запевнити народ і уряд Туреччини, що США прагнуть відвернути додаткові загрози безпеці і захистити нашого союзника в НАТО», – наголосила Вайт.

Раніше у вівторок кілька агентств навели слова неназваного чільного посадовця США про те, що Білий дім схвалив озброєння курдських «Загонів народної оборони» в Сирії в час, коли наближається очікувана операція з метою вибити бойовиків «Ісламської держави» з їхньої твердині, міста Ар-Ракка на півночі Сирії, що стало для них «столицею».

За словами цього посадовця, рішення вже чинне, хоча графік надання цих озброєнь іще не уточнений остаточно.

Ар-Ракку наразі вже з кількох боків оточили сили опозиції, що воює і проти екстремістів, і проти сирійських урядових військ. Курдські «Загони народної оборони» є провідною силою багатонаціонального опозиційного об’єднання на півночі Сирії, «Сирійських демократичних сил». США вважають курдські загони критично важливими для подолання бойовиків «Ісламської держави» на півночі Сирії.

Водночас у Туреччині, що є важливим регіональним союзником США, «Загони народної самооборони» вважають терористичною організацією, пов’язаною з «Робітничою партією Курдистану» – збройним сепаратистським угрупованням турецьких курдів, що заборонене і визнане терористичним у Туреччині і ще в низці країн і міждержавних об’єднань.

Раніше у вівторок міністр оборони США Джим Маттіс заявив, що в перебігу свого візиту до Данії провів там «корисні» дискусії з турецьким представниками щодо союзу Вашингтона і «Загонів народної самооборони» в боротьбі проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії. «Ми розберемося з цим», – додав він.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган має зустрітися з президентом США Дональдом Трампом у Вашингтоні в середині травня.

XS
SM
MD
LG