Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС Росії заявили про рух України до «авторитарної держави», коментуючи нові санкції Києва


Будівля МЗС Росії в Москві
Будівля МЗС Росії в Москві

У Міністерстві закордонних справ Росії, коментуючи нові санкції України щодо російських і проросійських фізичних і юридичних осіб, зокрема, російських соцмереж, інтернет-сервісів і засобів інформації, заявили, що Україна наближається до «авторитарної держави».

Як мовиться в заяві МЗС Росії, «київський режим» (так офіційна Москва, уникаючи слова «Україна», називає владу України – ред.), «побоюючись найменших ознак інакодумства у країні, … семимильними кроками рухається до побудови авторитарної держави, в якій свобода слова і безперешкодний доступ до інформації зазнають суворих обмежень».

У Москві також заявили про «наплювацьке ставлення влади України до будь-яких міжнародних норм права і моралі, до своїх зобов’язань у сфері захисту прав і свобод людини», що, на думку МЗС Росії, стало в Україні «повсякденним явищем».

Також у Москві висловили сумнів, що рішення Києва «навряд чи відповідає прийнятим у Європі і світі принципам і розумінню основ громадянського суспільства».

В МЗС Росії вважають, що санкції проти російських ресурсів мають на меті приховати від українських громадян «альтернативну, а не намальовану українськими пропагандистами реальну картину справ у країні і за кордоном».

Росія відома тим, що в ній, за чинним законодавством, регулярно блокується доступ до окремих інтернет-сторінок чи цілих сайтів, вміст яких влада вважає шкідливим для себе. Через ці та інші численні порушення прав людини правозахисники і західні держави звинувачують владу Росії в авторитаризмі, у придушенні інакодумства і громадянського суспільства. Окрема критика спрямована на державні чи прокремлівські засоби інформації в Росії, що часто подають викривлені чи просто фальшиві повідомлення про події і за кордоном, зокрема в Україні, і в самій Росії.

Раніше у вівторок стало відомо, що президент України Петро Порошенко підписав у понеділок указ про запровадження оновлених санкцій щодо фізичних і юридичних осіб із Росії та їхніх українських підрозділів, із окупованого Криму і окупованої частини українського Донбасу у зв’язку з агресією Росії проти України і підтримки нею сепаратизму на українських територіях. До розширеного порівняно з попередніми переліку підсанкційних – нині в ньому понад 450 компаній і понад 1200 осіб – потрапили, зокрема, деякі російські інтернет-сервіси і соціальні мережі, такі, як «Яндекс», «Мейл.ру», «ВКонтакте» чи «Однокласники», – чи низка російських засобів інформації та їхніх сайтів. Компанії, що потраплять під санкції після набуття ними чинності в середу, а також офіційна Москва вже розкритикували це рішення.

XS
SM
MD
LG