Доступність посилання

ТОП новини

США в ОБСЄ: Москва продовжує переслідування кримських татар


Поліцейські біля учасника поодинокого пікету в День пам’яті геноциду кримськотатарського народу, Сімферополь, 18 травня 2017 року
Поліцейські біля учасника поодинокого пікету в День пам’яті геноциду кримськотатарського народу, Сімферополь, 18 травня 2017 року

США пам’ятають історію депортації кримських татар в 1944 році та відзначають, що Москва не припиняє переслідувати цей народ і сьогодні, заявила 18 травня на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні тимчасово повірена у справах Місії США при ОБСЄ Кейт Бернс.

«Сьогодні виповнюються 73-ті роковини масової депортацію понад 230 тисяч кримських татар з їхньої батьківщини за наказом радянської влади. Майже половина з них, переважно жінки, діти й люди похилого віку, загинули між 1944 і 1947 роками», – зауважила очільниця американської делегації.

Історія тісно переплітається з сьогоднішнім днем, коли російський уряд продовжує свою кампанію насильства і переслідувань у Криму, наголосила Кейт Бернс. Американський дипломат вказала, що досі надходять повідомлення про вбивства, зникнення, тюремне ув'язнення й тортури тих у Криму, хто наважується говорити правду про окупацію Росією території України. Вона також нагадала, що близько 20 тисяч кримських татар були вимушені залишити Крим з початку окупації.

На материковій частині України, в анексованому Криму, а також у багатьох країнах світу 18 травня відбулися заходи, присвячені пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму вислали за межі півострова. Всього було депортовано понад 200 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG