Доступність посилання

ТОП новини

Голова ОБСЄ закликав сепаратистів не ставити під загрозу виконання Мінських домовленостей


Себастьян Курц
Себастьян Курц

Голова ОБСЄ Себастьян Курц відреагував на заяву ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка про створення «Малоросії».

«Стурбований з приводу подій в Україні – декларування «Малоросії»; потрібно уникати дій, що ставлять під загрозу виконання Мінських домовленостей», – написав він у Twitter.

За повідомленнями російських та сепаратистських медіа, ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявив 18 липня в Донецьку про створення «держави» під назвою «Малоросія». Як ідеться в цих повідомленнях, «представники «ДНР», «ЛНР» та 19 регіонів України оголосили сьогодні про створення держави «Малоросії». У «конституційному акті» вказано, що столицею нової «держави» стане Донецьк.

У відповідь Франція і Німеччина, що разом із Україною і Росією, є учасниками «нормандського формату» переговорів про врегулювання на окупованій частині сходу України, вже закликали Росію засудити заяву про «Малоросію» як таку, що є порушенням мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині українського Донбасу і також суперечить духові переговорів про це врегулювання в «нормандському форматі», і висловили сподівання, що Москва не буде поважати й визнавати цієї заяви.

Цю заяву вже також різко розкритикували не лише в Україні, а й у Росії, а крім того, і в самому угрупованні «ДНР» і в сусідньому сепаратистському угрупованні «ЛНР» на окупованій частині Луганщини, які, за ідеєю Захарченка, мають припинити існування.

Від квітня 2014 року після анексії Росією Криму на частині Донбасу триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці бойовиків, проте Москва ці звинувачення відкидає. Частину Донецької та Луганської областей, зокрема міста Донецьк і Луганськ, контролюють проросійські бойовики.

XS
SM
MD
LG