Доступність посилання

ТОП новини

Лауреат Нобелівської премії Малала Юсафзай закликала свою колегу з М’янми засудити переслідування рохінджа


Лауреати Нобелівської премії миру Малала Юсафзай та Аун Сан Су Чжи
Лауреати Нобелівської премії миру Малала Юсафзай та Аун Сан Су Чжи

Лауреат Нобелівської премії миру, пакистанка Малала Юсафзай 4 вересня закликала свою колегу, нобелівську лауреатку з М’янми Аун Сан Су Чжи засудити насильство проти мусульман-рохінджа.

Аун Сан Су Чжи, яка за влади військових багато років провела під домашнім арештом, нині є фактичним громадянським лідером країни, де сотні людей загинули в протистоянні між повстанцями та військовими, а близько 90 тисяч представників рохінджа втекли до сусідньої держави Бангладеш.

«Я неодноразово засуджувала це трагічне та ганебне поводження. Я досі чекаю, коли моя колега, лауреат Нобелівської премії Аун Сан Су Чжи зробить те ж саме», – написала Малала, мусульманка за вірою, в мережі Twitter.

Критика мовчання Су Чжи з цього приводу від правозахисних груп та переважно мусульманських країн зростає, деякі критики закликають Нобелівський комітет позбавити її премії. Захисники Су Чжи кажуть, що вона на на спеціально створеній для неї посаді державного радника має обмежені можливості контролювати військових.

Насильство у М’янмі спалахнуло, коли 25 серпня невелика група бойовиків рохінджа напала на відділки поліції. В результаті сутичок загинули щонайменше 400 людей.

Чиновники М’янми звинувачують мусульманських бойовиків у спаленні будинків та смертях цивільних осіб, але правозахисники та представники етнічної групи рохінджа кажуть, що армія М’янми намагається вигнати їх із країни, здійснюючи кампанію підпалів та вбивств.

20-річна нині Малала Юсафзай стала відомою, коли нападник-таліб вистрелив їй у голову в 2012 році – через її діяльність для залучення пакистанських дівчат до отримання освіти. Малала отримала Нобелівську премію миру 2014 року.

XS
SM
MD
LG