Доступність посилання

ТОП новини

Лінкявічус: перегляд Угоди про асоціацію з Україною – справа нереальна


«Мовне питання»: перегляд Угоди про асоціацію є нереальним – Лінкявічус (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

«Мовне питання»: перегляд Угоди про асоціацію є нереальним – Лінкявічус (відео)

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус, коментуючи заяви офіційного Будапешта, заявляє, що перегляд Угоди про асоціацію з Україною – справа нереальна.

«Гадаю, це нереально і цього не станеться, оскільки у нас щодо України і Угоди про асоціацію є консенсус», – сказав міністр.

Він переконаний, що подібні питання повинні розглядатися у ході двостороннього діалогу, а Україна відкрита до такого діалогу.

«На мою думку, питання третіх країн не мають «вклинюватися» у загальноєвропейську позицію. Це повинно розглядатися у двосторонньому діалозі, й наскільки мені відомо, Україна йде на такий діалог, а також – на консультації із Венеційською комісією, що є дуже важливо. І якщо будуть якісь проблеми чи зауваження, – українці готові співпрацювати. Тому ці питання повинні йти своєю чергою. Їх не можна вносити до загального порядку денного Європейського союзу», – стверджує Лінкявічус.

Відносини між Угорщиною і Україною останнім часом різко загострилися через критику Будапештом нового українського закону про освіту, зокрема, його статті про мову освіти – державну українську, – яку Київ відкидає. Угорщина, зокрема, обіцяє через цей закон блокувати в Європейському союзі всі євроінтеграційні ініціативи щодо України, Будапешт також погрожує Києву санкціями ЄС через цей закон і переглядом Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом; у Брюсселі в установах ЄС дали знати Радіо Свобода, що скептично ставляться до цих останніх погроз.

Крім того, критично висловлювалися щодо закону і в низці інших країн, зокрема в Румунії.

Критичну резолюцію з приводу мовних моментів закону України про освіту ухвалила і Парламентська асамблея Ради Європи.

Україна наголошує, що мовна стаття закону про освіту відповідає європейським практикам, а сам закон є законом рівних можливостей для всіх учнів, яких досі були позбавлені представники меншин через погане знання державної мови. Крім того, цю статтю надіслали на експертний розгляд до Венеційської комісії Ради Європи.

XS
SM
MD
LG