Доступність посилання

ТОП новини

5 східноєвропейських країн постачають в Україну летальні озброєння – «Спецтехноекспорт»


Директор «Спецтехноекспорта» Павло Барбул
Директор «Спецтехноекспорта» Павло Барбул

Здебільшого в Збройні сили України закуповують аналоги радянських боєприпасів, виробництво яких налагоджене в країнах колишнього соцтабору, розповів в інтерв'ю проекту Радіо Свобода Донбасс.Реалії Павло Барбул, директор державного підприємства «Спецтехноекспорт», яке спеціалізується на торгівлі військовими технологіями.

«Зокрема, це ВОГ-17 та ВОГ-25, боєприпаси до гранатометів, деякі артилерійські припаси – 100 мм і 152 мм – це те, що з нагального. Я не буду називати країни, кількості або ціни, але так – ми це постачаємо», – заявив Барбул.

Також директор спецекспортера зазначив, що на зовнішніх ринках зберігаються значні обмеження щодо продажу Україні летальної зброї.

«Ситуація постачання летальної зброї до воюючої країни, вони є обмеженням для всіх. У нас є ситуації, коли деякі компанії не можуть отримати ліцензії на постачання припасів вже протягом двох років», – повідомив Барбул.

Також він підтвердив, що цьогоріч в Україну вже надходила летальна зброя зі США – партія гранатометів PSRL-1, які є глибокою модернізацією радянського РПГ-7.

В інтерв'ю «Голос Америки» Річард Вендівер, керівник компанії AirTronic USA, яка виготовляє гранатомети, розповів, що PSRL-1 переважає радянський аналог за технічними параметрами. Зокрема, дальність ефективної стрільби в нього зросла від 300 до 800 метрів.

«Тут є планка Пікатіні, яка дозволяє встановлювати різні види прицілів. Ми змінили дизайн пускового пристрою, щоб ним було зручніше користуватися. Оптичну систему ми створили свою: вона значно простіша, ніж у РПГ-7, і працює з усіма видами снарядів», – розповів Вендівер.

​Представник Держдепартаменту США Гедер Науерт 22 грудня заявила, що США нададуть Україні посилене оборонне озброєння для того, щоб допомогти їй «захистити свій суверенітет і територіальну цілісність, стримати подальшу агресію». Проте вона не уточнила, про які види озброєння йдеться.

Натомість телеканал CNN та агенція Associated Press з посиланням на неназваних американських посадовців повідомляли, що серед цих озброєнь – протитанкові ракети Javelin.

Більше про постачання в Україну летальних озброєнь у матеріалі Донбас.Реалії.

XS
SM
MD
LG