Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі невідомі облили фарбою пам’ятник «учасникам встановлення радянської влади»


Пам’ятник і територія довкола обписані написами «Ганьба», «Серп і молот, смерть та голод», «Слава УПА»
Пам’ятник і територія довкола обписані написами «Ганьба», «Серп і молот, смерть та голод», «Слава УПА»

У Дніпрі у ніч на 1 січня невідомі облили червоною фарбою недодекомунізований пам’ятник «учасникам революційних подій, які загинули за встановлення радянської влади в Катеринославі». Пам’ятник і територія довкола обписані написами «Ганьба», «Серп і молот, смерть та голод», «Слава УПА», а прізвища загиблих комісарів наведені червоною фарбою.

Як повідомили Радіо Свобода в громадській організації «С14», об’єднання бере на себе відповідальність за цю акцію. За інформацією «С14», вона приурочена до дня народження Степана Бандери.

Раніше, у березні 2017 року, у Дніпрі збирали підписи під петицією, де просили демонтувати недодекомунізований пам’ятник «учасникам революційних подій, які загинули за встановлення радянської влади в Катеринославі». За словами автора звернення Євгена Піскуна, цей пам’ятник на вулиці Каруни, що в лівобережній частині Дніпра, підпадає під дію «законів про декомунізацію», проте досі не демонтований.

Як раніше підтвердили в міській комісії з питань декомунізації, у Дніпрі залишились не демонтованими близько десятка меморіальних об’єктів, зокрема, й цей пам’ятник.

Восени 2016 року міська рада Дніпра вирішила виділити 900 тисяч гривень на демонтаж пам’ятників та пам’ятних знаків епохи тоталітарного режиму на території міста. З восьми районів міста найбільше грошей отримали три: Амур-Нижньодніпровський – майже 320 тисяч гривень, Новокодацький – близько 200 тисяч, Центральний – 178 тисяч гривень.

XS
SM
MD
LG