Доступність посилання

ТОП новини

Україна може досягти 4% росту економіки, якщо проведе три ключові реформи – Світовий банк


Сату Кахконен
Сату Кахконен

Директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен заявляє, що економіка України має потенціал зростання на 4% за рік у разі проведення владою реформ. У коментарі Радіо Свобода Кахконен назвала три ключові, на думку Світового банку, напрямки для реформ.

«Найважливішою, на нашу думку, є земельна реформа. Сільськогосподарський потенціал України – величезний. Але мораторій на продаж сільськогосподарських земель призводить до того, що Україна не має ринку землі, який ефективно функціонує… Другою реформою має бути подолання корупції. Світовий банк вітає подання до парламенту проекту закону про антикорупційний суд… Критично важлива також реформа державних підприємств… Без будь-яких кроків у цих сферах ми не думаємо, що 4-відсоткове зростання можливе», – сказала Кахконен в коментарі Радіо Свобода.

За її словами, у Світовому банку задоволені тим, що економіка України повернулася до зростання.

«За нашими оцінками, ВВП виріс на 2% у 2017 році. І це добра новина. Погана новина у тому, що 2-відсоткове зростання – дуже незначне і цього недостатньо, щоб привести до значних змін. Цього недостатньо для того, щоб повернути доходи людей до передкризового рівня. Щоб повернути доходи громадян до високого рівня, треба прискорити реформм. Зростання на 4% на рік є досить реальним для України, Україна має для цього потенціал, але цього не буде без реформ, які мають стимулювати інвестиції і продуктивність», – наголосила вона.

Раніше цього місяця Світовий банк оприлюднив доповідь «Перспективи світової економіки», в якому йдеться, що Україна в середньостроковій перспективі має потенціал зростання економіки на 4%. За даними банку, у 2017 році зростання економіки України сповільнилося до 2%, головною причиною чого стала «торговельна блокада східної України».

XS
SM
MD
LG