Доступність посилання

ТОП новини

В Єгипті затримали колишнього президента та його синів


Прага – Прокурор Єгипту наказав затримати колишнього президента Хосні Мубарака та його синів на 15 днів. Їх звинувачують у корупції та інших зловживаннях владою. Родині Мубарака також заборонили покидати Єгипет, а їхні активи всередині країни заморозили. Влада в Єгипті зараз перебуває в руках Вищої військової ради, керівного органу збройних сил.

Правосуддя над Хосні Мубараком було однією з вимог учасників масових протестів у Каїрі у січні й лютому цього року. Вони вважають, що єгипетський лідер має нести відповідальність за зловживання можновладців упродовж трьох десятиліть його правління.

За офіційними даними, під час цих протестів на початку року в Єгипті загинуло 365 осіб, але правозахисники вважають, що насправді ця цифра вдвічі більша. Єгипетська прокуратура нині з’ясовує роль режиму Мубарака у кровопролитті.

Після усунення від влади колишній президент у лютому переїхав до єгипетського курортного міста Шарм-аш-Шейх. Після допитів у вівторок 82-літній Мубарак потрапив до лікарні через проблеми з серцем. Медики відмовляються наводити подробиці про стан його здоров’я. Водночас сили безпеки суворо охороняють лікарняну палату.

Наразі неясно, чи колишній єгипетський керманич проведе всі 15 днів затримання в лікарні, чи його переведуть до тюрми. Телеканал «Аль-Джазіра» повідомив, що армійський гелікоптер сьогодні прилетів до Шарм-аш-Шейха, щоб забрати Мубарака. Агенція «Ройтерз», посилаючись на джерело в силах безпеки, повідомляє, що ці плани довелося змінити через нестабільний стан здоров’я колишнього президента Єгипту.

Офіційний Вашингтон поки не коментував затримання Мубарака та його синів. Але державний секретар США напередодні на конференції, присвяченій відносинам між США та ісламом, закликала арабські країни скористатися можливостями для реформ.

«Сьогодні після довгої арабської зими починається відлига. Вперше за десятиліття є реальна можливість для тривалих змін. Реальна можливість для людей, щоб їхній голос почули і їхні проблеми розв’язали», – сказала Гілларі Клінтон.

Сини Мубарака були шоковані, коли отримали роби

Розлючений натовп навколо поліцейської машини, в якій перевозили синів Хосні Мубарака
За повідомленням єгипетського державного телебачення, обох синів Хосні Мубарака – Алаа і Ґамаля – сьогодні допитали у приміщенні суду в Шарм-ель-Шейху. А в поліцейську машину, яка перевозила братів, розлючений натовп кидав пляшки з водою, камені і черевики – це прояв неповаги в арабському світі.

Єгипетське інформаційна агенція MENA повідомляє про те, що брати були шоковані, коли у в’язниці Тора в Каїрі їм видали тюремні роби, ковдри і забрали мобільні телефони. Крім синів Мубарака, у цій тюрмі також перебуває велика група колишніх єгипетських керівників, серед яких колишні спікер парламенту, прем’єр і низка міністрів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG