Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко у Польщі: оглядачі очікують зниження напруженості через Волинську трагедію


Анджей Дуда і Петро Порошенко, Київ, 24 серпня 2016 року
Анджей Дуда і Петро Порошенко, Київ, 24 серпня 2016 року

Варшава – 2 грудня президент України Петро Порошенко перебуватиме з одноденним візитом у Польщі. У Варшаві він проведе переговори з усіма найвищими посадовими особами польської держави. В програмі варшавських зустрічей – розмови з польським президентом Анджеєм Дудою, головою уряду Беатою Шидло, маршалком Сейму Мареком Кухцінським та маршалком Сенату Станіславом Карчевським. Президенти Польщі та України візьмуть участь у конференції «Польща-Україна. Партнерство в практичному вимірі. 25-річчя визнання незалежності України Польщею». На думку польських оглядачів, візит Петра Порошенка має підтвердити пріоритетні напрямки у стосунках двох сусідніх держав, які не повинні страждати через суперечки про складне польсько-українське минуле.

ЗАВАНТАЖИТИ

Даріуш Матерняк, оглядач з польсько-українського порталу PolUkr.net зазначає, що до Польщі Петро Порошенко приїде вже вдруге протягом 2016 року. Востаннє він був у Варшаві 8-9 липня під час саміту НАТО. Саме в межах цього саміту міністри оборони Польщі та України підписали угоду про двосторонні поставки зброї. На думку експерта, конкретних рішень у галузі політичної чи військової польсько-української співпраці можна сподіватися й цього разу.

Матерняк каже, що важливим викликом, на який мусять відповісти офіційні Київ та Варшава, є недостатньо сприятливі умови для економічної співпраці країн.

Попри те, що Польща є помітним інвестором в Україні, та вона не настільки серйозний гравець на українському ринку, як того хотіли б обидві сторони
Даріуш Матерняк

«Все ще надто мало відбувається в питанні поглиблення економічної співпраці. Попри те, що Польща є помітним інвестором в Україні, та вона не настільки серйозний гравець на українському ринку, як того хотіли б обидві сторони. Це зумовлене надто малою підтримкою, яку польська держава надає тим польським підприємцям, які хотіли б інвестувати в Україну», – зазначив оглядач.

Історію та питання сучасної співпраці потрібно розмежувати

Водночас Даріуш Матерняк наголошує на символічному вимірі візиту Порошенка до Польщі. Він нагадує, що в 2016-му відносини Києва та Варшави погіршилися через суперечки про трагічні події 1940-х років на Волині. За словами Матерняка, у цих дискусіях більше емоцій, ніж тверезомислячих підходів. Експерт сподівається, що зустрічі Порошенка з очільниками польської держави повинні знизити температуру цьогорічних суперечок на історичні теми.

Пьотр Косцінський, аналітик з Польського інституту міжнародних справ, звертає увагу на те, що візит Петра Порошенка до Польщі приурочено до 25-річчя українського референдуму про незалежність. Чверть століття тому саме Польща першою визнала незалежну українську державу. Тому, зазначає Косцінський, під час візиту Порошенка наголос робитиметься на позитивних складових польсько-української співпраці.

Сподіваюся, що й у галузі історії співпраця триватиме, та вона буде відділена від інших справ, від питань поточної співпраці – економічної, гуманітарної, культурної
Пьотр Косцінський

«Історичні питання, очевидно, впливають на двосторонні стосунки, та вони не є суттю нашої щоденної співпраці. А суть – позитивна. Мільйон українців працює у Польщі, якби їм тут було погано, то їх тут би не було. Це також торговельний обмін, це співпраця в межах Асоціації України з ЄС. Сподіваюся, що й у галузі історії співпраця триватиме, та вона буде відділена від інших справ, від питань поточної співпраці – економічної, гуманітарної, культурної», – зауважує експерт.

Косцінський вважає, що зміст програми візиту Порошенка до Польщі показує, якими на думку Варшави та Києва повинні бути пріоритети двосторонніх відносин. «Історією не можна закривати те, що відбувається сьогодні, і те що відбуватиметься завтра», – наголошує аналітик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG