Доступність посилання

ТОП новини

«Найбільша катівня у Херсоні». Як покарати причетних до катувань? | Новини Приазов’я


ЗАВАНТАЖИТИ

Хто з російських силовиків причетний до катувань жителів Херсона під час окупації? Що відомо про катівні, які досі існують на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей? Чи можуть катування російських військових кваліфікувати як злочин проти людяності у Міжнародному суді?

Суспільне презентувало фільм-розслідування «Гаспада афіцери» про наглядачів херсонської катівні. У стрічці йдеться про найбільший ізолятор тимчасового утримання Херсона під час окупації, розташований на вулиці Теплоенергетиків. Фільм містить спогади колишніх бранців, які пройшли тортури, влаштовані тюремниками.

Через найбільшу російську катівню у Херсоні за шість з половиною місяців її існування, за офіційними даними правоохоронців, пройшло 240 людей. Тортури, як фізичні, так і моральні, проти ув’язнених застосовували щодня працівники ФСБ і МВС Росії та Росгвардії.

Розслідування тривало протягом 14 місяців, встановити наглядачів журналістам вдалося на початку лютого цього року. Дослідження фотографій у соціальних мережах дало змогу виявити сімох із дванадцяти тюремників. Наглядачами в ізоляторі тимчасового тримання були поліцейські конвойної та патрульно-постової служби з кількох регіонів Росії, зокрема, Красноярська та Омська, сказано у фільмі.

Хто з російських силовиків причетний до катувань жителів Херсона під час окупації? Що відомо про катівні, які досі існують на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей? Чи можуть катування російських військових кваліфікувати як злочин проти людяності у Міжнародному кримінальному суді?

Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.

Форум

XS
SM
MD
LG