Доступність посилання

ТОП новини

Нічого святого: російських хакерів звинувачують в атаках на Вселенський патріархат


Автори розслідування припускають, що атаки на Вселенського патріарха пов’язані із спробою завадити створенню української церкви, незалежної від Московського патріархату
Автори розслідування припускають, що атаки на Вселенського патріарха пов’язані із спробою завадити створенню української церкви, незалежної від Московського патріархату

Російські хакери витратили кілька років, намагаючись викрасти приватне листування між найвпливовішими християнськими православними діячами світу. Про це заявляє новинне агентство Associated Press (AP). Серед жертв комп’ютерних зламів – Вселенський патріарх Варфоломій, який вже незабаром може схвалити створення незалежної від Російського патріархату української церкви.

Associated Press зібрало докази на основі списку із 4700 адрес електронної пошти, наданих фірмою Secureworks, що спеціалізується на кібербезпеці. У списку зазначаються лише мішені хакерів, незалежно від успіху зламу.

Серед жертв – чільні помічники Вселенського патріарха Варфоломія, якому надсилали електронні листи із шпигунською програмою у 2015 і 2016 роках. Проте автори припускають, що атаки продовжують здійснювати і сьогодні.

Один з таких листів був замаскований під повідомлення щойно призначеного на той час прес-секретаря Вселенського патріархату Нікоса-Йоргоса Папахрісту.

«Дорогі Ієрархи, Отці, Брати й Сестри у Христі, – мовилося в повідомленні, – Для мене велика радість служити Церкві на цій посаді. Деякі пропозиції про те, як налагодити стосунки з громадськістю та пресою, наводяться у доданому файлі».

Чому Варфоломій?

Автори розслідування припускають, що атаки пов’язані із спробою завадити створенню української церкви, незалежної від російського патріархату. Наразі саме Варфоломій має вирішити, чи слід дозволяти таке «розлучення». Саме він має виключне право надати томос про автокефалію – тобто повну церковну незалежність для українців. Вважається, що це, в свою чергу, може завдати значної шкоди престижеві Московського патріархату, який не підтримує цю ідею.

Як пояснювала співробітниця Празького дослідницького центру «Європейські цінності» Катерина Крук у статті для аналітичного центру Atlantic Council, створення єдиної незалежної української церкви – це останній крок, необхідний для істинної незалежності України.

Крук пояснює, що вплив Російської православної церкви на сусідні держави – один із останніх залишків російської імперії, один із найефективніших інструментів поширення російських наративів для впливу на громадську думку. У ситуації з Україною це особливо важливо, тому що через церкву агресор отримує прямий доступ до сердець і думок українців.

Надання Українській церкві повної незалежності «було б руйнівним для Росії», цитує AP Даніела Пейна, дослідника Інституту державно-церковних досліджень імені Доусона в Університеті Бейлора в Техасі у США.

Друга особа у Московському патріархаті – митрополит Іларіон Алфеєв – попередив, що надання Києву томосу призведе до «найбільшого християнського розколу з 1054 року», і «православна єдність буде похована».

Українська влада ж очікує, що українська церква отримає автокефалію до кінця 2018 року.

Цілі різні – один нападник

Мова цього разу вже вкотре йде про широко відоме хакерське угруповання Fancy Bear, яке давно пов’язують із російською військовою розвідкою. Групі приписують атаки на Демократичну партію США, працівників розвідки, журналістів, аналітичні центри тощо.

Одне з останніх звинувачень на адресу Fancy Bear прозвучало 20 серпня, коли президент Microsoft Бред Сміт в повідомленні в офіційному блозі заявив, що компанія запобігла спробі хакерської атаки на республіканські аналітичні центри International Republican Institute та Hudson Institute.

Кремль хоче, щоб Московський патріарх Кирило зберігав свою роль як фактичного глави української православної церкви, тож їм вигідно знати про ситуацію якомога більше, цитує Associated Press спеціаліста з православного християнства в Ерфуртському університеті в Німеччині Васіліоса Макрідеса.

Російська православна церква заявляє, що нічого не знає про хакерський напад. Російські високопосадовці, попри численні докази, також вже неодноразово заявляли про те, що не мають ніякого стосунку до діяльності Fancy Bear.

Речник Вселенського патріархату, вже згаданий Нікос-Йоргос Папахрісту, заявив агентству, що не хоче бути частиною цієї історії. Проте на умовах анонімності інші посадовці Констатнинопольської церкви повідомили агентству, що Варфоломій, якому 78 років, сам електронну пошту не використовує, але це роблять його помічники. І список Secureworks розкриває кілька спроб зламати їхні облікові записи в поштовій системі Gmail.

Зв’язок між розвідкою та церквою

Шпигунські ігри вже давно є частиною російського православного світу, пояснює AP.

«Радянський Союз убив десятки тисяч священиків у 1930-х роках, проте комуністи згодом взяли те, що залишилося з церкви, під опіку російської таємної поліції, КДБ, і церковнослужителі були змушені шпигувати за вірянами та емігрантами», – мовиться у статті.

Зв’язок між розвідкою та релігійними установами Росії зміг пережити і розпад Радянського Союзу і реорганізацію КДБ у ФСБ Росії, зауважують автори, посилаючись на слова московського політолога Дмитра Орєшкіна.

Орєшкін пояснює, що російські церковні лідери пов’язані з ФСБ і надають російському президентові ідеологічний ґрунт для його політики.

Інші релігійні цілі

Насправді це вже не перша історія, яка вказує на зацікавленість російських хакерів у релігійних лідерах та установах, пояснює агентство. Ба більше, православні християни – також не єдині об’єкти інтересу.

Наприклад, керівник справ Православної церкви в Америці Джон Джилліонс також у 2015 році отримував фішинговий електронний лист, надісланий, як пізніше виявилося, від Fancy Bear.

Інші цілі – Духовне управлінням мусульман України «Умма», папський нунцій у Києві, і електронну пошту, пов’язану з Українською греко-католицькою церквою. Список також включає і Йосипа Зісельса, керівника Асоціації єврейських організацій та громад України, який часто виступає на захист своєї країни від звинувачень в антисемітизмі, повідомляє AP.

Назву хакерської організації Fancy Bear придумав фахівець із кібербезпеки і співзасновник фірми CrowdStrike Дмитро Альперович, який емігрував до США з Росії в 1994 році. Саме компанія CrowdStrike серед перших виступила із заявою, що за хакерами з Fancy Bear стоять російські спецслужби. Пізніше з тим, що хакери з Fancy Bear можуть бути пов’язані з Кремлем, погодилися ще кілька західних компаній, що займаються кібербезпекою. У липні 2018 року велике федеральне журі присяжних у США затвердило звинувачення, що зв’язує деякі атаки, приписувані Fancy Bear, з військовослужбовцями військових частин Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Росії номер 26165 і 74455.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Велика міждержавна битва за томос для України: Кремль активно використовує спецслужби

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Томос для України і розбите корито патріарха РПЦ Кирила

Філарет: після отримання Україною томосу історія російської церкви починатиметься з XV століття

Вселенський патріарх: кінцева ціль – дарувати українській церкві автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG