Доступність посилання

ТОП новини

«Садять за свободу слова». З початку року в Росії відкрили справи проти 20-ти журналістів, кількох ув'язнили


Журналістка Алсу Курмашева під час судового засідання 11 квітня 2024 року. Росія
Журналістка Алсу Курмашева під час судового засідання 11 квітня 2024 року. Росія

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та ухвалення низки репресивних законів незалежні журналісти в РФ піддаються кримінальному переслідування за намагання розповісти правду, зокрема про війну.

Журналістів судять за «фейки про збройні сили РФ», за «виправдання тероризму», за «заклики до масових заворушень», за «причетність до терористичних та екстремістських організацій», повідомляє Російська служба Голосу Америки. ЗМІ визнають іноземними агентами та небажаними організаціями, їхні сайти блокують, а співробітників оголошують у розшук.

РФ також незаконно ув'язнила у жовтні 2023 року і досі утримує за ґратами журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву, яка приїхала до Росії через сімейні обставини. 18 квітня минає пів року, як Алсу в Росії незаконно утримують за ґратами.

Розповідаємо історії тих, кого в Росії незаконно переслідують за свободу слова.

Побоюючись переслідувань, багато російських журналістів та часто цілі редакції були змушені виїхати за кордон.

Проте виїхали не всі.

Досі в Росії залишаються незалежні журналісти, які продовжують неупереджено висвітлювати те, що відбувається в країні: писати про політично вмотивані переслідування та вироки судів, висвітлювати акції протесту та численні порушення прав людини. За реалізацію базового права на свободу слова російська влада піддає їх кримінальному переслідуванню.

Бути незалежним журналістом у Росії дуже небезпечно. Лише за останні два місяці було затримано, заарештовано або засуджено близько 20 російських журналістів.

Розкажемо про декого з них.

Засуджені

Роман Іванов

Російського журналіста RusNews із підмосковного Корольова 6 березня 2024 року суд засудив до 7-ми років колонії у справі про «воєнні фейки».

Приводом стали пости Іванова у телеграм-каналі та пабліку у «ВКонтакті», де він написав про убивства цивільних в окупованій Росією українській Бучі та про інші воєнні злочині, скоєні російською армією в Україні.

Марія Пономаренко

Журналістку RusNews затримали у квітні 2022 року за публікацію про знищення Маріупольського драмтеатру. Їй звинуватили у поширенні «фейків». Під час слідства журналістку помістили до психіатричної клініки. Вона заявляла про насильство з боку персоналу, а потім порізала собі вени.

Журналістка RusNews Марія Пономаренко під час судового засідання. Її засудили до 6 років колонії за публікацію про знищення Маріупольського драмтеатру. Тримали у психлікарні. У квітні Марія оголосила голодування
Журналістка RusNews Марія Пономаренко під час судового засідання. Її засудили до 6 років колонії за публікацію про знищення Маріупольського драмтеатру. Тримали у психлікарні. У квітні Марія оголосила голодування

Проти Пономаренко також порушили справу про напад на двох співробітників колонії. Журналістка вину заперечувала.

8 лютого 2024 року касаційний суд затвердив вирок – 6 років колонії.

11 квітня стало відомо, що Пономаренко оголосила голодування через тиск у СІЗО-1 російського Барнаула, після чого її помістили в карцер.

За висновками аналітиків у путінській Росії до інакомислячих людей застосовують усі каральні методи, що й у СРСР. Зокрема, каральну психіатрію, моральні та фізичні тортури, тиск на родини, ненадання медичної допомоги.

Всеволод Корольов

Режисера-документаліста Всеволода Корольова 20 березня 2024 року суд засудив до 3-х років колонії загального режиму за поширення «фейків» про російськуармію. Корольову також заборонили на 4 роки адмініструвати сайти в інтернеті.

Приводом для звинувачення стали пости у «ВКонтакті» про вбивства мирних жителів у Бучі та Бородянці та обстріли Донецька.

Ігор Кузнєцов

Томського журналіста RusNews Ігоря Кузнєцова в Росії 5 квітня 2024 року засудили до шести років колонії загального режиму. Кузнєцова та його колег по телеграм-каналу «Що робити» визнали винним у відміні до масових заворушень. Крім Кузнєцова, терміном від 5 до 8 років було засуджено ще 10 осіб, які мали відношення до каналу.

За два тижні до цього в іншій справі – про участь в екстремістській організації «Лівий спротив» – Кузнєцова засудили до 3 років умовно.

Михайло Фельдман

Калінінградського журналіста Михайла Фельдмана 28 березня суд засудив до 2-ох років колонії суворого режиму у справі «про повторну дискредитацію російської армії». Також Фельдман заборонили на 2 роки адмініструвати сайти.

Звинувачення журналісту висунули за публікацію та репост про війну в Україні у мережі «ВКонтакті».

Сергій Кустов

Головного редактора видання IvanovoNews Сергія Кустова засудили до 10 діб арешту за «непокору» російським силовикам.

Кустова затримали 12 березня, коли він висвітлював катастрофу Іл-76 в Івановській області Росії. Коли, за російськими заявами, ЗСУ нібито збили російський ітак, на борту якого були українські полонені, яких везли на обмін.

За даними поліції, Кустов відмовлявся залишити очеплену зону навколо місця авіатрощі. Сам журналіст стверджував, що п'ятеро поліцейських напали на нього без попередження та вимагали видалити зняті відео.

Рустем Османов

У цивільного журналіста з окупованого Росією Криму 4 березня 2024 року провели обшук у справі щодо участі в організації кримських татар «Кримська солідарність».

Паралельно обшуки пройшли у десяти активістів.

Після обшуку суд у Сімферополі відправив Османова до СІЗО до 4 травня за підозрою у «причетності до терористичної організації». Йому загрожує термін від 10 до 20 років та штраф до 500 тисяч рублів.

Сергій Соколов

Головного редактора «Нової газети» 29 лютого 2024 року визнали винним у справі про «дискредитацію Збройних сил РФ» та оштрафували на 30 тисяч рублів. Приводом для порушення справи став фільм «Нічиї хлопчики» про сиріт, яких переконують підписувати договір із Міноборони Росії та йти на війну проти України.

Під слідством

Алсу Курмашева

18 квітня виповнюється пів року, як у Росії заарештували журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву, громадянку США та РФ. Її звинувачують у відмові зареєструватися як «іноземний агент»; максимальне покарання за цим звинуваченням – п'ять років позбавлення волі.

12 грудня 2023 року проти Алсу в Росії порушили третю кримінальну справу про поширення «фейків» про російську армію через книгу «Немає війни. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну».

Алсу Курмашева під час судового засідання
Алсу Курмашева під час судового засідання

1 квітня 2024 року казанський суд вкотре продовжив арешт Курмашевої, тепер – до п'ятого червня.

Редакція татаромовної газети «Безнең гәҗіт» опублікувала листа від Алсу Курмашевої. Журналістка пише, що «протягом 25 років жила, регулярно отримуючи подяки від Конгресу татар за свою просвітницьку діяльність», приїжджала до Казані з Праги і була «почесним гостем та брала участь у з'їздах татарських жінок», проте «в одну мить все це перетворилося на злочин». «Прошу Всевишнього про якнайшвидший і найкращий дозвіл для мене цієї ситуації», – пише Алсу.

Телеканал «Настоящее время» (створений Радіо Свобода за участі «Голосу Америки») поговорив із чоловіком Алсу Павлом Буторіним, який є директором цього телеканалу. Читайте тут

До арешту Алсу Курмашева проживала у Празі зі своїм чоловіком та дітьми. У середині травня 2023 року року вона приїхала до рідного міста Казані через сімейні обставини.

Антоніна Фаворська

Російську журналістку видання SOTAvision звинуватили у причетності до екстремістського угруповання. Про це, нібито, свідчать її пости на платформах ФБК (заснований Олексієм Навальним Фонд боротьби з корупцією – ред.).

29 березня суд відправив Антоніну Фаворську до СІЗО на 2 місяці.

Журналістці загрожує штраф від 300 до 600 тисяч рублів, примусові роботи терміном від одного року до 4-х або позбавлення волі на строк від 2 до 6 років.

Олександр Скобов

66-річного Олександра Скобова в Росії звинувачують у виправданні тероризму через пост про підрив Кримського мосту. Його затримали пізно увечері 2 квітня.

Як пише «Медіазона», у залі суду Олександр Скобов одразу вигукнув: «Слава Україні, смерть убивці Путіну. Я не бачу сенсу брати участь у цьому балагані, і єдина причина участі в цьому суді – плюнути в обличчя суду».

Адвокатка Вероніка Карагодіна наполягала на тому, щоб суд обрав Скобову запобіжний захід, не повʼязаний із арештом. Вона просила долучити медичні документи, які підтверджують, що у її підзахисного діагностовано цукровий діабет, гепатит С, бронхіальну астму та глаукому. Захисниця також зазначала, що на утриманні Скобова перебуває 90-річна мати.

Журналіст, письменник, радянський дисидент Олександр Скобов
Журналіст, письменник, радянський дисидент Олександр Скобов

Раніше повідомлялося, що ухвала про порушення кримінальної справи проти учасника опозиційного Форуму вільної Росії Олександра Скобова була видана відділенням Слідчого комітету в Калінінському районі Петербурга.

У березні 2024 року міністерство юстиції Росії внесло Скобова до списку «іноземних агентів». Він підтримує Україну у війні з Росією. 31 березня в інтервʼю проєкту Радіо Свобода «Север.Реалии» Скобов заявив, що закликає допомагати російським добровольчим батальйонам, що воюють на боці України. Російська влада оголосила легіон «Свобода Росії» та «Російський добровольчий корпус» терористичними організаціями.

Олександр Скобов за радянських часів випускав у Ленінграді антиурядовий журнал «Перспективи». У СРСР його двічі відправляли на примусове лікування через участь в опозиційній діяльності. У Росії він публікувався в радикально-опозиційному виданні «Грані». Він неодноразово був гостем ефірів Радіо Свобода до включення редакції до списку так званих небажаних організацій.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG