Доступність посилання

ТОП новини

Чи «викручуватимуть руки» Порошенку у Брюсселі?


Петро Порошенко (ц), Жан-Клод Юнкер (л) і Дональд Туск (п) під час зустрічі в Брюсселі, 17 березня 2016 року (©Shutterstock)
Петро Порошенко (ц), Жан-Клод Юнкер (л) і Дональд Туск (п) під час зустрічі в Брюсселі, 17 березня 2016 року (©Shutterstock)

Брюссель – Війна на Донбасі, російські санкції та західна фінансова підтримка України в обмін на реформування – ось лише частина пунктів, які президент Петро Порошенко обговорюватиме з лідерами ЄС у Брюсселі. Зустрічі відбудуться одразу після переговорів у «нормандському форматі» в Берліні, результати яких позначаться й на брюссельських перемовинах. Окрім цього, йтиметься про скасування віз та завершення ратифікації угоди про асоціацію. Про безпекову ситуацію та оновлення української армії керівник України говоритиме із генсекретарем НАТО Єнсом Столтенберґом.

Чи «викручуватимуть руки» Порошенку у Брюсселі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Обговорення врегулювання ситуації та припинення війни на Донбасі у Петра Порошенка триває нині у Маастріхті, де він зустрінеться із представниками Європейської народної партії, та в Брюсселі, де розпочнеться саміт лідерів ЄС. Зокрема в українського президента заплановані зустрічі із головою Євроради Дональдом Туском, президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером та, з самого ранку, президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

Як зауважують деякі європейські політики, Брюссель мусить серйозно скористатися нагодою консультацій віч-на-віч із президентом та ретельно обговорити розвиток ситуації на Донбасі, в Криму, стан виконання Мінських угод і перспективи санкцій щодо Росії за її агресію проти України.

Доки «Мінськ» не працює, а люди на Донбасі воюють та гинуть, Україна не може розвиватися як держава, бо вона перебуває у пастці цієї війни
Ребекка Гармс

«Доки «Мінськ» не працює, а люди на Донбасі з обох сторін лінії розмежування воюють та гинуть, Україна не може розвиватися як держава, бо вона перебуває у пастці цієї війни», – коментує ситуацію Радіо Свобода співголова групи Зелених у Європарламенті Ребекка Гармс. На її думку, всі зусилля нарешті повинні бути націлені на досягнення миру.

«Росія має припинити підтримку своїх найманців на сході»

«ЄС та Порошенко повинні домовитися, що найголовніше, базуючись на Мінських угодах, а саме: як досягти чіткого режиму тиші, відведення важкого озброєння, а Росія має припинити підтримку своїх найманців на сході. Все решта зробиться пізніше. Порошенкові слід відверто заявити, що ЄС та США, які разом із МВФ є донорами для покращення в Україні, будуть продовжувати цю роботу тільки залежно від прогресу реформ, в основному від систематичної боротьби із корупцією», – зауважила Ребекка Гармс.

Гармс переконана: санкції, які теж будуть у центрі уваги українсько-європейських перемовин на найвищому рівні, повинні тривати і навіть посилюватися.

До приготування додаткових інструментів тиску на Кремль також закликали й депутати-«народники» і лідер групи лібералів у Європарламенті Ґі Верховстат. Вони у спільному листі, адресованому голові Європейскої ради Туску, закликали чинити тиск на Росію за здійснення нею «воєнних злочинів у Сирії», взявши під «санкційний приціл» Путіна та його вузьке оточення.

У президента України запланована зустріч із керівником НАТО Столтенберґом, про яку нам розповів виконувач обов’язків голови місії України при НАТО Єгор Божок.

Плануємо поговорити про останні ініціативи Президента щодо просування безпекової складової Мінських домовленостей
Єгор Божок

«Плануємо поговорити про останні ініціативи Президента щодо просування безпекової складової Мінських домовленостей, про результати зустрічі в Берліні. А також ми плануємо поговорити про посилення взаємодії в сфері ситуаційної обізнаності, взаємосумісності, проведення спільних навчань та оборонного планування», – зазначив Єгор Божок.

Україна хоче, щоб союз НАТО її залучив до «програми посилених можливостей НАТО», на якій ґрунтуються відносини альянсу із Швецією та Фінляндією. Про це та якісно новий Річний план дій Україна-НАТО також йтиметься в розмові Порошенка й Столтенберґа, додає дипломат.

Надання Україні безвізового режиму разом із подальшими кроками щодо ратифікації Угоди про асоціацію, заблокованої Нідерландами, – ці дві теми теж будуть в центрі уваги численних двосторонніх зустрічей Петра Порошенка та лідерів окремих держав-членів ЄС перед початком саміту.

Коментуючи приїзд українського президента на переговори до Брюсселя, зокрема, щодо санкцій, експерт групи протидії транскордонній корупції Громадянського форуму «ЄС-Росія» Анастасія Кириленко каже, що насправді, зусилля з урегулювання ситуації на сході України виглядають так, що «не Путіну, а саме Порошенкові європейці намагаються «викручувати руки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG