Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: тиск на Москву має тривати, поки в Україні не буде миру


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (ліворуч) та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 7 грудня 2016 року
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (ліворуч) та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 7 грудня 2016 року

Брюссель – Україна є і буде залишатися одним із фундаментальних пріоритерів НАТО. У цьому в Брюсселі нині переконував голова українського МЗС Павло Клімкін після завершення засідання Комісії Україна-НАТО. Водночас держави-союзниці, попри запевнення у підтримці Збройних сил практичними й дорадчими шляхами, також звертали увагу на рівень корупції і цікавились українським досвідом протидії гібридній агресії з боку Росії.

​Корупція в Україні – ця тема знайшла місце навіть на засіданні Комісії Україна-НАТО, яка у середу відбулася у Брюсселі. Обговорення зусиль Києва у подоланні цього глибоко вкоріненого феномену було тим більш актуальним нині, на тлі інформації щодо звіту, де Європейська рахункова палата заявила, що підтримка Євросоюзом України мала обмежений вплив і, незважаючи на пожвавлення реформ, досягнуті результати залишаються «крихкими». Так само у звіті було заявлено, що Україна далі сприймається як найкорумпованіша держава Європи.

Тим часом міністр закордонних справ Павло Клімкін звертає увагу на визнання державами НАТО, більшість яких є й членами ЄС, складнощів впровадження реформ у час, коли схід України палає війною.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Визнання того, що одночасно Україна реально бореться з російською агресією і здійснює фундаментальні реформи є дуже важливим
Павло Клімкін

«Відзначалося те, що зроблено в плані боротьби з корупцією, майже кожен (дипломат країн НАТО) згадав електронне декларування як приклад транспарентності та відкритості, – розповів він. – Багато хто згадував реформу національної поліції й електронні регістри. Але визнання того, що одночасно Україна реально бореться з російською агресією і здійснює фундаментальні реформи є дуже важливим», – сказав Клімкін.

Союз НАТО зацікавлений, щоб допомога йшла туди, куди треба

Тож не дивно, що очільники НАТО хотіли почути, як саме Україна використовує його фінансову допомогу. «Фінансування НАТО перебуває під ретельним та прозорим наглядом, – запевнив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберґ. – Для цього альянс вдається до всіх необхідних заходів. Ми ж всі зацікавлені у тому, аби надана допомога йшла туди, куди треба».

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Частина нашої підтримки України переслідує мету боротьби з корупцією, і ми дуже зосереджені на тому, щоб наша допомога використовувалася прозоро й ефективно
Єнс Столтенберґ

«Для підтримки українських реформ ми продовжуємо надавати антикорупційні тренінги та поради міністерствам і українському Національному антикорупційному бюро, – каже він. – Тож частина нашої підтримки України переслідує мету боротьби з корупцією, і ми дуже зосереджені на тому, щоб наша допомога використовувалася прозоро й ефективно».

Навіть більше, каже Єнс Столтенберґ: нині країни-союзниці зробили нові обіцянки підтримки України фондами та військовими радниками.

Засідання у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 6 грудня 2016 року
Засідання у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 6 грудня 2016 року

З огляду на те, що ЄС і НАТО напередодні домовилися поєднати зусилля для боротьби з гібридною агресією Росії, постало питання місця України у цій сфері. Павло Клімкін зауважує, що не може надати деталей консультацій на цю тему, але український досвід безумовно дуже цінний для НАТО.

Столтенберґ: «важливо, аби економічні санкції були продовжені»

На жаль, у процесі боротьби з російською агресією, ми маємо найкращий досвід. НАТО це розуміє
Єнс Столтенберґ

«На жаль, у процесі боротьби з російською агресією, ми маємо найкращий досвід. НАТО це розуміє. У нас є контакти і на експертному, і на політичному рівнях у багатьох сферах. Я сподіваюсь, що найближчим часом, у тому числі після внутрішніх призначень у НАТО, ми зможемо сказати про зустрічі, що відбудуться найближчим часом», – сказав керівник НАТО.

Водночас найголовнішою темою українсько-натовських консультацій була, звісно, безпека на Донбасі. При цьому керівник НАТО Єнс Столтенберґ закликав всі сторони війни на Донбасі подвоїти свої зусилля для повної реалізації Мінських угод.

Я закликаю обидві сторони подвоїти зусилля для повної імплементації Мінських угод. Міжнародна спільнота повинна чинити тиск на Росію, з метою примусити її виконувати свої зобов’язання
Єнс Столтенберґ

«Я закликаю обидві сторони подвоїти зусилля для повної імплементації Мінських угод. І першим кроком до цього ми маємо побачити негайне та повне припинення вогню. Міжнародна спільнота повинна чинити тиск на Росію, з метою примусити її виконувати свої зобов’язання. Особливо, коли безпекова ситуація на сході України залишається настільки серйозною, дуже важливо, аби економічні санкції були продовжені», – заявив голова Північноатлантичного союзу після засідання Комісії Україна-НАТО у Брюсселі.

Столтенберґ також наголосив, що до того часу, поки не буде досягнуто миру на сході України, Захід повинен продовжувати тиск на Москву.

Столтенберґ додає, що саме Росія несе особливу відповідальність за те, що конфлікт на Донбасі не завершений. І єдиним дієвим вирішенням для нього є дипломатія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG