Доступність посилання

ТОП новини

Онищенко проти Порошенка. Історія про «держзраду» і «компромат»


Олександр Онищенко
Олександр Онищенко

Служба безпеки України повідомила, що у діях народного депутата Олександра Онищенка є ознаки державної зради. У зв’язку із цим СБУ розпочала слідство. Генпрокуратура анонсувала ще одну кримінальну справу проти депутата. Останній звинувачення у злочинах спростовує і заявляє, що, зі свого боку, передав Мін’юсту США «докази корупції» в Адміністрації президента України.

Напередодні народний депутат Олександр Онищенко опублікував матеріал на порталі strana.ua зі звинуваченнями на адресу Петра Порошенка та Адміністрації президента у підкупі депутатів. Сьогодні депутат-утікач повідомив виданню «Українська правда», що передав докази Мін’юсту США.

У липні Верховна Рада позбавила Олександра Онищенка недоторканності, а в серпні його оголосили у всеукраїнський розшук. Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) підозрює депутата в організації схеми розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу. Сам Онищенко заперечував свою причетність до цього і називав порушену справу тиском на нього з метою відібрати його бізнес.

Обвинувачення у державній зраді: справедливість чи помста?

Онищенко отримав паспорт громадянина Російської Федерації. Під час візитів до Росії перебував під наглядом російських спецслужб. Він готує масовану інформаційну атаку на владу
Григорій Остафійчук

СБУ розпочала слідство щодо Олександра Онищенка за ознаками державної зради. Керівник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук заявив, що є фактичні дані, що свідчать про наявність у діях Онищенка ознак кримінального правопорушення, передбачених статтею 111 Кримінального кодексу України –державної зради.

«Олександр Онищенко отримав паспорт громадянина Російської Федерації. Під час візитів до Росії перебував під наглядом російських спецслужб. Він готує масовану інформаційну атаку на владу в рамках стратегії, узгодженої з російською стороною,» – сказав Остафійчук на прес-конференції в Києві.

Заяву СБУ Олександр Онищенко вважає реакцією на обвинувачення президента у корупції. Депутат повідомив виданню «Українська правда», що передав «докази» у Мін'юст США.

Документ, наданий Онищенком на підтвердження його слів про передачу «доказів» Мін’юсту США, що опублікований на strana.ua
Документ, наданий Онищенком на підтвердження його слів про передачу «доказів» Мін’юсту США, що опублікований на strana.ua

«Як тільки я почав озвучувати конкретні факти корупції у вищих ешелонах влади України – включається моментально заїжджена платівка про «російський слід», – написав депутат у Facebook. – Я кажу – ви гроші платите за голосування, а у відповідь – що його слухати, він же працює на російські спецслужби. Я кажу – у мене записи, рахунки, документація є, а у відповідь – це все спецоперація Російської Федерації».

На Онищенка з усім його так званим компроматом очікують в Україні правоохоронні органи, зокрема НАБУ, ГПУ, СБУ з розкритими обіймами
Андрій Жигулін

«На пана Онищенка з усім його так званим компроматом очікують в Україні правоохоронні органи, зокрема НАБУ, ГПУ, СБУ з розкритими обіймами», – сказав у коментарі Радіо Свобода керівник Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації президента Андрій Жигулін.

Пізніше увечері генпрокурор Юрій Луценко заявив, що працівники ГПУ ознайомились із матеріалами, що підтверджують співпрацю Онищенка з російськими спецслужбами.

«Нами здійснюється керівництво в іншій справі проти Онищенко, де ми матимемо результати найближчими днями. Ми очікуємо отримати від одного зі свідків докази незаконних дій громадянина Онищенко не лише по «газовій справі», – додав генпрокурор на брифінгу 1 грудня.

Онищенко: викривач чи зацікавлена особа?

Політичний технолог Сергій Гайдай вбачає зв’язок між публікацією матеріалу про корупцію в Адміністрації президента та обвинуваченням Онищенка у державній зраді.

Це подвійна мораль або ж вибіркове правосуддя, яке завжди було притаманне українській владі, хто би до неї не приходив
Сергій Гайдай

«Збіг цих фактів наводить на думку, що, на жаль, наша влада використовує проти будь-якої людини, яка наважиться критикувати її, будь-які важелі тиску. Це подвійна мораль або ж вибіркове правосуддя, яке завжди було притаманне українській владі, хто би до неї не приходив», – сказав Сергій Гайдай у коментарі Радіо Свобода.

Однак політичний технолог Віктор Уколов наголосив, що Національне антикорупційне бюро звинуватило Онищенка у розкраданні коштів під час видобутку та продажу природного газу.

До його заяв треба ставитися як до заяв зацікавленої особи, адже він сам перебуває під слідством
Віктор Уколов

«До його заяв треба ставитися як до заяв зацікавленої особи, адже він сам перебуває під слідством. Якщо він знав про подібні речі, про які він зараз говорить, чому він про це не сказав раніше, до того, як його звинуватили в розтраті чи у привласненні трьох мільярдів гривень?» – зазначає Уколов.

Видання «Українська правда» опублікувало лист у справі Олександра Онищенка, підписаний кримінальним відділом Мін’юсту США. Представник зв’язків із громадськістю Мін’юсту Пітер Кер відмовився коментувати цю публікацію на запит Радіо Свобода. В опублікованому документі зазначається, що уряд Америки не збирається укладати з Онищенком угоду про співпрацю, угоду про визнання підсудним своєї провини, про недоторканність чи угоду про кримінальне непереслідування.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG