Доступність посилання

ТОП новини

Хто і чому в Україні може забороняти російські фільми?


Театралізована акція проти трансляції російського контенту. Київ, 8 липня 2015 року
Театралізована акція проти трансляції російського контенту. Київ, 8 липня 2015 року

Олена Ремовська

Маргарита Чуба

Олексій Ружич

В Україні обмежено показ 579 російських художніх фільмів і серіалів. Таку цифру наводить Державне агентство з питань кіно. У якихось із них прославляють Росію, в інших – ображають українців, ще в деяких – грають актори, яких не хочуть бачити в Україні через їхню політичну позицію. З моменту набуття чинності законодавчих змін, що мають на меті захист інформаційного простору України, минуло вже півтора року. Про те, як працює заборона і кому вона загрожує, Радіо Свобода пояснює разом із головою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком.

Деталі | Як Україна забороняє російські фільми?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За що в Україні можуть заборонити російський фільм чи серіал?

Для того, щоб знайти повний перелік підстав, необхідно звернутися до закону України «Про кінематографію», а саме – до статей 15 і 15-1. Якщо узагальнювати, то після внесення змін перелік виглядає так:

– фільми, у яких знялися російські діячі культури, внесені Мінкультом до «чорного списку» (у цьому списку – наприклад, Сергій Безруков, Іван Охлобистін та Михайло Порєченков);

– фільми, де популяризуються російські органи влади, зокрема силові (це стосується розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів, незалежно від країни походження, вироблених після 1 серпня 1991 року);

– фільми, що створюють позитивний образ працівників радянських органів держбезпеки;

– фільми, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

– фільми, у яких пропагується винятковість, зверхність або неповноцінність осіб за ознаками їхніх релігійних переконань, належності до певної нації або раси, статі, майнового стану та соціального походження;

– всі фільми чи серіали російського виробництва, вироблені та/або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року.

Хто відповідальний за таку заборону?

Державне агентство з питань кіно. Воно є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері кінематографії.

У чому полягає заборона?

Будь-який фільм, який хочуть показати на телебаченні чи у кінотеатрі, поширювати на цифрових носіях, має отримати державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування. Таке посвідчення видає Держкіно. Тобто, якщо кінопродукт, який заявник подає на отримання прокатного посвідчення, порушує згадані вище норми закону, йому просто не дадуть таке посвідчення.

Якщо кінопродукт уже має прокатне посвідчення, але на нього надійшла скарга, чи ж порушення закону виявлені за підсумками моніторингу Нацради з питань телебачення й радіомовлення, після експертизи Держкіно може анулювати його прокатне посвідчення.

Стаття 26 закону про кінематографію передбачає відповідальність за порушення норм цього закону – штраф. Крім того, на порушення, здійснене телеканалом, може відреагувати Нацрада з питань телебачення і радіомовлення: вона може оголосити попередження, стягнути штраф або й узагалі анулювати ліцензію на мовлення (стаття 72 закону України «Про телебачення і радіомовлення»).

Що таке експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів?

«Якщо у Держкіно виникає сумнів, що у фільмі може бути контент, що суперечить законодавству, ми залучаємо експертну комісію, яка нам дає висновок, – пояснює Пилип Іллєнко. – З початку роботи, від серпня 2014 року, ця комісія переглянула вже 941 фільм, з них щодо 212 було ухвалене рішення про заборону».

«Так само комісію залучають, наприклад, для визначення вікових обмежень для глядацької аудиторії, якщо до фільму є запитання», – додає голова агентства.

Експертна комісія діє при Держкіно. У нинішньому її складі – 19 осіб – зокрема, режисер і актор Ахтем Сеітаблаєв, кінокритик Олександр Шпилюк, письменниця і сценарист Ірен Роздобудько. Очолює комісію голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Скільки фільмів уже заборонено?

За даними Держкіно, наразі в Україні обмежено показ 579 російських художніх фільмів і серіалів. «Наприклад, за порушення норми про дату виробництва (фільми чи серіали російського виробництва, вироблені та/або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року – ред.) було анульовано прокатні посвідчення щодо 155 назв», – розповів голова Держкіно.

Куди може звернутися громадянин, якщо вважає, що фільм чи серіал порушує законодавство?

«Можна звернутися безпосередньо до Державного агентства з питань кіно, – пояснив Пилип Іллєнко. – Або поштою: м. Київ, вул. Лаврська, 10. Або на e-mail: info@ dergkino.gov.ua. Скарга буде розглянута».

Навіщо взагалі забороняти? Хіба заборона у мистецтві – це прийнятно?

90% фільмів і серіалів, які підпали під заборону, до кіномистецтва не мають жодного стосунку. Кіно – це, на жаль, потужний інструмент пропаганди. І Росія його активно використовує
Пилип Іллєнко

«90% фільмів і серіалів, які підпали під заборону, до кіномистецтва не мають жодного стосунку, – вважає голова Держкіно. – Вони зроблені професійними халтурниками на замовлення пропагандистської машини країни, яка роками готувалася до агресії проти України. Кіно – це, на жаль, потужний інструмент пропаганди. І Росія його активно використовує».

Деякі українські телеканали, однак, виступали з критикою таких заборон. Зокрема, директор телеканалу «Україна» Євген Лященко називав внесені до законодавства зміни «цензурою», а також звертав увагу на те, що через заборону суттєво зросла кількість тих, хто має нелегальні супутникові «тарілки».

Повністю інтервю з головою Держкіно Пилипом Іллєнком слухайте в аудіозаписі ефіру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG